Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 285 εκδότες & η γαλλοφωνία σε πρωταγωνιστικό ρόλο
Η μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δηλώνει "πανέτοιμη" να μας παραπλανήσει στον πλούσιο κόσμο της γνώσης από τις 3 έως τις 6 Μαΐου. Η 15η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης καλωσορίζοντας 285 εκδότες από την Ελλάδα και 22 ξένα κράτη, περί τις 500 εκδηλώσεις, πλήθος συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, τιμώμενες χώρες αυτές της Γαλλοφωνίας και κεντρικό θέμα τη "Δημοκρατία στον 21ο αιώνα".
Η 15η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για το αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15.
Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας θα παρευρεθούν πάνω από 30 Γαλλόφωνοι συγγραφείς, ενώ στο ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο των 350 τ.μ. γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα.
Mε τρεις βασικούς, θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία & Βιβλίο και Performance) και ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων (πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό περίπτερο και θα φιλοξενήσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς) η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δείχνει έτοιμη να καταρρίψει τα προηγούμενα της ρεκόρ.
Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της 15ης ΔΕΒΘ θα δώσουν το "παρών" δεκάδες Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, κριτικοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι- μεταφραστές, εικαστικοί, εικονογράφοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ξένων κοινοτήτων στην Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου, σε σχεδόν 500 εκδηλώσεις- παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών και εικαστικά δρώμενα.
Επίσης η ΔΕΒΘ θα συστήσει στο κοινό μια πλειάδα συγγραφέων, όπως ο Σουηδός Arne Dahl (λογ. ψευδώνυμο του Γιαν Άρναλντ), διακεκριμένος συγγραφέας στον χώρο του σκανδιναβικού κοινωνικού-αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Γερμανός δημοσιογράφος (Suddeutsche Zeitung) και βραβευμένος συγγραφέας Joachim Kappner, οι Γάλλοι Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και Dominique Manotti, που θα μιλήσουν για το έργο τους, αλλά και για τη μεγάλη άνθιση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή, σε ένα μίνι Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καναδός Denis Theriault, αλλά και οι Maxime Raymond, Alissa York, Bock Shari Lapena, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο, οι Κροάτες Ivan Sršen, Ivan Zrinušić, Marko Pogačar, Neven Vulić, oι Σέρβοι Dragan Velikic και Darko Tuševljaković, η Ισραηλινή Dorit Rabinyan, η Uxue Alberdi από τη Χώρα των Βάσκων, κ.ά.
Δυναμικό "παρών" στην έκθεση θα δώσει το Bureau International de l’ édition francaise, ενεργή συμμετοχή θα έχει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μέσω της παρουσίασης της διεθνούς πλατφόρμας EMMA, ενώ την παρουσία τους θα κάνουν αισθητή η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια.
Μια γιορτή του κόσμου
"Μια πραγματικά διεθνής έκθεση είναι η φετινή ΔΕΒΘ" είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση του αφιερώματος στις χώρες της γαλλοφωνίας. Έκανε δε γνωστό πως σε συνεργασία με το ΕΙΠ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης της έκθεσης μετά το 2019.
Στους στόχους της ΔΕΒΘ που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, πεδίο όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Πιμπλής. "Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη" σημείωσε, υπογραμμίζοντας τα βήματα διεθνοποίησης που έχει κάνει η ΔΕΒΘ.
Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Philippe Ray, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της γαλλοφωνίας, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη, με δεδομένη και την ύπαρξη του Γαλλικού Ινστιτούτου εδώ από το 1906. Τόνισε δε πως στο περίπτερο των 350 τ.μ. που θα είναι αφιερωμένο στη γαλλοφωνία θα υπάρχουν πολλές πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών, πολλοί Γάλλοι εκδότες, ενώ θα φιλοξενηθούν ακόμα και εργαστήρια γαστρονομίας.
"Το βιβλίο είναι γλώσσα και συχνά η γλώσσα -όπως στην περίπτωση των γαλλικών- δεν ταυτίζεται απαραίτητα με μια χώρα. Είναι σημαντικό το ότι στη φετινή διοργάνωση τιμάται μια γλώσσα και όχι μια χώρα" τόνιζε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ενόψει της διοργάνωσης, το μέλος του Δ.Σ του εκ των διοργανωτών φορέα, ΕΙΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού), καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Παπαναστασίου.
"Είναι η μόνη σοβαρή έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα, που προσπαθεί πλέον να ανοιχτεί και εκτός συνόρων" τόνιζε -μεταξύ άλλων- ο γενικός διευθυντής της ΔΕΒ, Μανώλης Πιμπλής, υπογραμμίζοντας πως στόχοι της έκθεσης είναι η συμβολή της: στη φιλαναγνωσία στην Ελλάδα, στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής και το "άνοιγμα" δημοσίων συζητήσεων, και τέλος η ουσιαστική ένταξή της στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου.
Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν με περίπτερο περισσότεροι από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή με περίπτερα οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταιβάν, Τουρκία, (Βέλγιο, Γαλλία, Ιράν, Κύπρος, Ουκρανία, ΠΓΔΜ). Επίσης, εντός του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας και μέσω του διεθνούς γραφείου των Γάλλων Εκδοτών (BIEF), συμμετέχουν 44 Γάλλοι εκδότες και περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς.
Σειρά αφιερωμάτων
Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας (περί τις 57 ανά τον κόσμο χώρες, στις οποίες η γαλλική είναι επίσημη γλώσσα είτε μιλιέται από ευρύ φάσμα πολιτών) και κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα, η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει αφιερώματα:
Στη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα: (25 αιώνες από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα, 240 χρόνια από τον θάνατο του Βολταίρου και μισό αιώνα από τον Μάη του '68, η Δημοκρατία και η μετεξέλιξη της παραμένει ζητούμενο σε εποχή έξαρσης των εθνικισμών και αμφισβήτησης δημοκρατικών κεκτημένων, ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά συζητήσεων μεταξύ λογοτεχνών, ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων, φιλοσόφων, πολιτικών και δημοσιογράφων.
Στα 50 χρόνια από τον "θρυλικό" Μάη του '68 (σε στρογγυλή τράπεζα η συγγραφέας Leslie Kaplan, ο ιστορικός της οικονομίας στο πανεπιστήμιο Paris I Γιώργος Στεφανίδης και ο φιλόσοφος Frederic Worms, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στον Μάη του '68, θα επιχειρήσουν μια θεωρητική αποτίμηση του υπό τα ..."όμματα" των αυθεντικών αφισών του Μάη του '68 (θα υπάρχει σχετική έκθεση στο περίπτερο της γαλλοφωνίας), που είχαν σχεδιασθεί εν θερμώ το 1968 από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού.
Στη "Λογοτεχνία και μνήμη" (συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά) για τη λογοτεχνία ως φορέα συλλογικής, ατομικής και πολιτισμικής μνήμης, που καθορίζει την ιστορική συνείδηση (λογοτεχνικά είδη που προτάσσουν θέματα μνήμης και λήθης, όπως το μυθιστόρημα - ντοκουμέντο ή αντίστροφα, το δοκίμιο με στοιχεία μυθιστορίας- το εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο και ευρύτερα αλλά και σημαντικές λογοτεχνικές επετείους συνδεδεμένες με θεματικές ενότητες που αφορούν στη: Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη, τη Γραφή και Πολιτική κ.ά).
Την εμπειρία από το Προσφυγικό (έκθεση φωτογραφίας, παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων που γράφτηκαν και μεταφράστηκαν στη γλώσσα μας με αφορμή την προσφυγική εμπειρία, καθώς και συζητήσεις με κύριο θέμα τη ζωή των προσφύγων, τη φωνή, τις ανάγκες, τις αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσης τους, αλλά και την προσφορά τους στη χώρα μας).
Την ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών, τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της ΔΕΒΘ, στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, στις 19.30, της Πέμπτης 3 Μαΐου 2018.