Μετά το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι, το Πομπιντού κατακτάει την Κίνα
Από τον Αύγουστο, όταν και ανακοινώθηκε αυτή η ιδιότυπη πολιτιστική συμμαχία ανάμεσα σε Γαλλία και Κίνα ο κόσμος της τέχνης ανυπομονεί να δει τα εγκαίνια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ζορζ Πομπιντού στην ανερχόμενη πολιτιστικά Σανγκάη.
Τα εγκαίνια προγραμματίζονται την άνοιξη του 2019, μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Γαλλίας, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
Το παρισινό μουσείο που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, μετά αυτήν του MoMA στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί μια δυναμική πολιτική ανοίγματος στο εξωτερικό, κυρίως στην Ασία.
Ένα πρωτόκολλο συμφωνίας είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2017 με τον δημόσιο κινεζικό όμιλο West Bund Group. Το Κέντρο Πομπιντού της Σανγκάης θα στεγαστεί σε κτίριο 25.000 τετραγωνικών μέτρων, έργο του βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.
"Είναι μια ευρεία συνεργασία" που συνήφθη για πέντε χρόνια και θα ανανεώνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πομπιντού Σερζ Λαβίν. "Ο στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων για τη σύγχρονη τέχνη στην Κίνα και στη Δύση. Ο τοπικός μας εταίρος θα διασφαλίσει τη διαχείριση του μουσείου. Το Κέντρο Πομπιντού θα δανείζει έργα, θα οργανώνει ειδικές εκθέσεις και θα παρέχει συμβουλές στον τομέα της εκπαιδευτικής δράσης".
Η ιδέα του "προσωρινού Κέντρου Πομπιντού" έχει δοκιμαστεί από τον Μάρτιο του 2015 στη Μάλαγα της Ισπανίας, με ένα παράρτημα του παρισινού μουσείου να λειτουργεί στο κτίριο El Cubo για πενταετή περίοδο που θα είναι ανανεώσιμη.
Το Κέντρο Πομπιντού της Σανγκάης είναι ένα "ειδικό πολιτιστικό πρόγραμμα". "Δεν εργαζόμαστε με την κινεζική σκηνή όπως στη Μάλαγα ή στις Βρυξέλλες, όπου επίσης θα ανοίξει τις πύλες του από το 2022 το Kanal-Centre Pompidou στο κέντρο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας", υπογράμμισε.
Τι σημαίνει Πομπιντού
Το Κέντρο Πομπιντού είναι το μεγάλο παγκόσμιο μουσείο, που ακολουθεί επιθετική πολιτική διεθνώς. Εκτός από τη Σανγκάη και τη Μάλαγα, το κέντρο σύγχρονης τέχνης είχε ανακοινώσει το 2016 ένα πρόγραμμα εγκατάστασης στη Σεούλ, το οποίο ακόμη συζητείται. Η πολιτική του μουσείου έχει στόχο να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του και τη συλλογή του.
Το Κέντρο Πομπιντού εγκαινιάστηκε το 1977 στο Παρίσι και διαφυλάσσει σχεδόν 120.000 έργα τέχνης. Φέρει το όνομα του Ζορζ Πομπιντού, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας (1969-1974).
Το Λούβρο άρχισε επίσης την ανάπτυξή του διεθνώς: μετέχει στη λειτουργία του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι, όπου εκτίθενται έργα γαλλικών μουσείων (Πομπιντού, Γκιμέ, Μπρανλί, Ορσέ...).
Το Λούβρο παραχώρησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη χρήση του ονόματός του για 30 χρόνια και έξι μήνες αντί 400 εκατομμυρίων ευρώ. Θιασώτης αυτής της "διπλωματίας των μουσείων", ο Μακρόν είχε εγκαινιάσει τον Νοέμβριο το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι.