Γιατί αιμορραγεί η Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης;
Το έμβλημα της Κοπεγχάγης, τη "Μικρή Γοργόνα" που βρίσκεται παγωμένη στο χρόνο επάνω στο βράχο της από το 1913 έβαψαν με κόκκινο "αίμα" ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για το κυνήγι των φαλαινών "πιλότων" στα Νησιά Φερόε.
"Η Δανία υπερασπίζεται τις φάλαινες στα Νησιά Φερόε" έγραψαν οι ακτιβιστές που βανδάλισαν το σύμβολο της πόλης -το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έχει βανδαλιστεί πολλές φορές στο παρελθόν αναφέρει το Reuters.
Το έθιμο που έχει καταβολές από τον 16ο αιώνα γεμίζει με αίμα την θάλασσα κάθε χρόνο όταν οι ψαράδες της περιοχής σφάζουν μαζικά φάλαινες που παγιδεύονται για να "θυσιαστούν".
Εγκλωβισμένες με παγίδες με σχοινιά και παγιδευμένες στα νερά τα θηλαστικά σφαγιάζονται με μαχαίρια, καμάκια και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα βρίσκονται στα χέρια τους. Το αποτρόπαιο αυτό έθιμο που ονομάζεται Grindadráp έφερε στο φως το 2015 προκαλώντας την παγκόσμα κατακραυγή η οργάνωση Sea Sheperd Global.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, σε όλον τον πλανήτη υπάρχουν 778.000 φάλαινες του συγκεκριμένου είδους, με τις 100.000 εξ αυτών να εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή των Νησιών Φερόε. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 800 θηλαστικά θανατώνονται για το αιμοσταγές θέαμα.
Η "Μικρή Γοργόνα" είναι ένα χάλκινο άγαλμα από τον Έντβαρντ Έρικσεν. Το γλυπτό εμφανίζεται σε ένα βράχο δίπλα στο ποτάμι στο Langelinie, στην Κοπεγχάγη και ζυγίζει 175 κιλά.
Εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν η "Μικρή Γοργόνα" είναι σύμβολο της πόλης.
Το άγαλμα έχει χάσει το κεφάλι του δύο φορές (το 1946 και το 1998) λόγω βανδαλισμού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι για τον πρώτο αποκεφαλισμό ευθύνεται ένας δανός καλλιτέχνης, ο οποίος θεωρούσε αυτή την ενέργεια έργο τέχνης, ωστόσο αυτό δεν αποδέιχτηκε ποτέ.