Ανακαινισμένη και εμβληματική, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ξανά ανοιχτή στο κοινό
Ήταν στις αρχές της νέας χιλιετίας όταν αποφασίστηκε ότι η η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας έπρεπε να συντονιστεί με τον καινούργιο αιώνα.
Μετά από χρόνια εργασιών και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Bruno Gaudin να έχει αναλάβει τη γενική διαχείριση του εγχειρήματος -με εξαίρεση την ανακαίνιση της Αίθουσας Labrouste που εμπιστεύθηκαν στον Jean-François Lagneau η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας παραδίδει τους θησαυρούς της στο κοινό -έστω μερικώς.
Παρακαλώ ησυχία! Οι 15 βιβλιοθήκες του κόσμου προκαλούν δέος με τον πλούτο της γνώσης τους
Αν και αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι εργασίες σε δύο φάσεις, με την ολοκλήρωση της δεύτερης να αναμένεται το 2020, η ομάδα σχεδιαστών εξήγησε ότι η πολύχρονη ιστορία κατασκευής της βιβλιοθήκης, η οποία συχνά γινόταν από σπουδαίους αρχιτέκτονες της κάθε εποχής, τους άφησε με μια κληρονομιά εξαιρετικής πολυπλοκότητας, ανάλογης της πλούσιας κληρονομιάς των χώρων που τη χαρακτηρίζει.
"Λαξεύοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα του υπάρχοντος συνόλου, η πρόκληση αυτού του εγχειρήματος συνίστατο στο να αναζητήσουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ενός κτηρίου και ενός προγράμματος (ανακαίνισης)" τόνισαν στο Designboom.
Μέσα στη νέα δωρική Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Η πρώτη κίνησή τους ήταν να οργανώσουν εκ νέου τη ροή επισκεπτών μέσα στο συγκρότημα. Προστέθηκαν κλίμακες και ανελκυστήρες, χωρίς να ενοχλείται η ενότητα του κτιρίου και οι παρεμβάσεις ήταν πολυποίκιλες αλλά διακριτικές αναδεικνύοντας στοιχεία του παρελθόντος, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα και διευκολύνοντας τις λειτουργίες. Επιπλέον, μία υάλινη στοά προστέθηκε ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο πλευρών του τετραγώνου που σχηματίζει το κτήριο, δίνοντας τη δυνατότητα ενός περιπάτου στη στέγη.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας μετακομίζει. Πώς θα εξυπηρετηθεί το κοινό;
Το τελικό αποτέλεσμα θα αποκαλυφθεί σε τρία χρόνια από τώρα ωστόσο ήδη οι θησαυροί λάμπουν μέσα στο σκοτάδι γεμάτοι από τροφές για σκέψη.