100 χρόνια Baselworld: Στη γιορτή της ωρολογοποιίας μετράνε απώλειες
Για όσους λατρεύουν τους μηχανισμούς και τους δείκτες, είναι μια γιορτή. Η Baselworld, η μεγάλη έκθεση ωρολογοποιίας στη Βασιλεία της Ελβετίας εγκαινιάστηκε για να αποπλανήσει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο για οκτώ ημέρες.
Στην Baselworld μάρκες της πολυτέλειας εκθέτουν τα νέα μοντέλα τους, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις πωλήσεις τους έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια για την ωρολογοποιία.
Όπως κάθε χρόνο, τα μεγάλα ονόματα της ελβετικής ωρολογοποιίας δίνουν το ραντεβού τους εκεί με διάσημες μάρκες εκθέτουν η μια δίπλα στην άλλη τις νέες του συλλογές στα ακριβά σταντ.
Ωστόσο, ως σημάδι των καιρών, η διοργάνωση που γιορτάζει φέτος την 100η επέτειό της, φιλοξενεί 1.300 εκθέτες, 200 λιγότερους σε σχέση με πέρυσι.
"Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που ήταν σε δυσχερή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες υπέφεραν από την κρίση και φέτος δεν ήρθαν στη Βασιλεία", εξήγησε η Σιλβί Ρίτερ, η διευθύντρια της έκθεσης.
Άλλες επίσης εγκατέλειψαν τον τομέα, όπως και πολυτελείς μάρκες που είχαν προσθέσει ρολόγια στη γκάμα των αξεσουάρ τους αλλά που αποφάσισαν να επικεντρωθούν στον πυρήνα του επαγγέλματός τους, "σε αυτές τις εποχές που υπάρχει λιγότερη ευφορία", πρόσθεσε για να εξηγήσει αυτή τη μείωση.
100 χρόνια ιστορίας και το πλήγμα του 2013
@MCH Group
Η ωρολογοποιία που είχε γνωρίσει εντυπωσιακή ανάπτυξη δέχθηκε σοβαρό πλήγμα μετά την υιοθέτηση στα τέλη του 2013 μέτρων καταπολέμησης της διαφθοράς, τα οποία κατέστησαν απαγορευτικά τα πανάκριβα δώρα.
Οι κατασκευαστές των ελβετικών ρολογιών αναγκάστηκαν να συμφιλιωθούν επίσης με τις αναταράξεις που υφίστανται τα νομίσματα κυρίως με το δυνατό ελβετικό φράγκο που αύξησε σημαντικά τις δαπάνες παραγωγής τους.
Οι ωρολογοποιοί προσαρμόστηκαν και στις απότομες αλλαγές των τουριστικών ροών που παρατηρήθηκαν μετά την επανάσταση της ομπρέλας στο Χονγκ Κονγκ όπως ονομάστηκαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, και το κύμα επιθέσεων στην Ευρώπη --από τον Νοέμβριο του 2015-- το οποίο απομάκρυνε την ασιατική πελατεία τους.
Πέρυσι, οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών κατέγραψαν πτώση 9,9%, μετά τη μείωση του 3,3% το 2015. Οι ωρολογοποιοί ελπίζουν να ξαναρχίσουν πάνω σε υγιείς βάσεις φέτος, χάρη σε μια ανάκαμψη στην Κίνα.
"Προσβλέπουμε σε μια σταθεροποίηση των εξαγωγών για το 2017", δήλωσε ο Jean-Daniel Pasche, πρόεδρος της ελβετικής Ομοσπονδίας Ωρολογοποιών.
Σε αντίθεση με την έκθεση στη Γενεύη που εστιάζει σε περίπου 30 οίκους υψηλής ωρολογοποιίας, η Βασιλεία είναι πιο προσιτή, δέχεται πλήθος από μάρκες που προτείνουν ρολόγια σε όλες τις τιμές και για όλα τα γούστα.