ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με το Formentor των έως και 310 ίππων η Cupra εγκαινιάζει τη γκάμα των αποκλειστικών της μοντέλων

Με το Formentor των έως και 310 ίππων η Cupra εγκαινιάζει τη γκάμα των αποκλειστικών της μοντέλων

Η Cupra, η σπορ υπο- μάρκα της Seat, έχει παρουσιάσει ήδη τα Ateca και Leon, το τελευταίο μάλιστα πρόσφατα, που είναι οι εκδόσεις των αντίστοιχων Seat με τα σήματά της, πιο επιθετική εμφάνιση και βέβαια και πιο σπορ χαρακτήρα.

Δεν πρόκειται όμως να περιοριστεί σε αυτά καθώς οι φιλοδοξίες των Ισπανών και οι στόχοι τους είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Έτσι ήδη διαθέτει στη γκάμα της ένα αποκλειστικά δικό της μοντέλο. Το Formentor, που σύμφωνα και με την παράδοση της Seat η ονομασία του προέρχεται από ένα τοπωνύμιο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα από το πιο άγριο ακρωτήριο της Μαγιόρκα.

Η βάση του είναι το πλαίσιο MQB του ομίλου Volkswagen, ενώ οι διαστάσεις του (μήκος 4,45 μέτρα, πλάτος 1,839) είναι ανάλογες αυτών του Seat Ateca. Tο ύψος του πάντως των 1,511 μέτρων είναι μάλλον μικρό για SUV και αυτό είναι συνειδητή επιλογή των σχεδιαστών. Οι οποίοι ήθελαν μια πιο δυναμική και επιθετική εμφάνιση όχι μόνο συγκριτικά με το μοντέλο της Seat αλλά και με τα άλλα της δημοφιλούς αυτής κατηγορίας.

Προκειμένου να τονιστεί αυτή η διάσταση το Formentor διαθέτει τόσο ένα μεγάλο σε μήκος καπό όσο και ένα προφίλ με ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφο, ενώ στο πίσω μέρος του η μπάρα που ενώνει τα φώτα δημιουργεί μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή. Την εικόνα του ολοκληρώνουν οι ζάντες των 19 ιντσών, που μπορεί να είναι και στο χρώμα του χαλκού, που είναι και το επίσημο της Cupra.

Το εσωτερικό του ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της εποχής. Έτσι είναι μοντέρνο και high tech, με ψηφιακό πίνακα οργάνων αλλά και με οθόνη 12,0 ιντσών για το σύστημα infotainment στο κέντρο του ταμπλό. Όσο για τους χώρους ενδεικτικό είναι τόσο το μεταξόνιο των 2.680 χιλιοστών όσο και το μέγεθος του πορτμπαγκάζ που κυμαίνεται από τα 450 έως και τα 1.200 λίτρα.

Στο πνεύμα της εποχής είναι και τα συστήματα πρόωσης με τα οποία θα είναι διαθέσιμο το πρώτο αποκλειστικό μοντέλο της Cupra από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Έτσι πέρα από την τετρακίνητη (4Drive) έκδοσή του Formentor με τον 2.0 TSI των 310 ίππων και των 400 Nm θα υπάρχει και μια plug-in υβριδική. Με τον κλασικά πια σύστημα πρόωσης του ομίλου Volkswagen που αποτελείται από 1.4 TSI των 150 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα 115 ίππων. Εδώ η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 245 ίππους και τα 400 Nm, ενώ η μπαταρία είναι ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 13,0 kWh. Που εξασφαλίζει ηλεκτρική κίνηση για έως και 50 χιλιόμετρα.

Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη είναι στάνταρ και στις δύο εκδόσεις του Cupra Fromentor, κάτι που ισχύει και για την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DCC.