Οδήγηση με τον εγκέφαλο
Πως ακούγεται η οδήγηση ενός αυτοκινήτου χωρίς χρήση των άκρων και ο έλεγχός του μέσω του εγκεφάλου; Σίγουρα σαν σκηνή από το απότερο μέλλον, αλλά αυτό είναι το αντικείμενο έρευνας μιας κινεζικής επιστημονικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Nankai, που εδρεύει στην πόλη Tianjin, με επικεφαλής τον καθηγητή Duan Feng.
Η ομάδα αυτή ερευνά εδώ και 2 χρόνια τη δυνατότητα ελέγχου ενός αυτοκινήτου μόνο με το μυαλό και σαν βάση για τις μελέτες της χρησιμεύει ένα Haval H9 (πρόκειται για ένα μεγάλο SUV, άγνωστό πέρα από την Κίνα), το οποίο είναι εξοπλισμένο με 16 αισθητήρες. Οι οποίοι λαμβάνουν τα λεγόμενα σήματα EEG (electroencephalogram- ηλεκτροεγκεφαλικά σε ελεύθερη απόδοση) από τον εγκέφαλο του οδηγού και τα μεταφέρουν ασύρματα στον υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο.
H αρχική ιδέα ήταν να μπορέσουν να εξασφαλίσουν σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα να οδηγούν και να μετακινούνται με αυτοκίνητο. «Οι άξονες γύρω από τους οποίους κινηθήκαμε στην αρχή ήταν δύο.
Ο πρώτος αφορά την οδήγηση ενός αυτοκινήτου χωρίς χρήση τόσο των χεριών όσο και των ποδιών, προκειμένου οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ελευθερία που προσφέρει ένα αυτοκίνητο. Ο δεύτερος ήταν να παρέχουμε σε υγιή άτομα τη δυνατότητα μιας νέας και πολύ πιο εξελιγμένης μετακίνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Feng σε συνέντευξή του στο Reuters, ενώ συνεχίζει αναφέροντας «η εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων θα αυξήσει τις δυνατότητές μας, καθώς θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα λειτουργίες που σχετίζονται με τον έλεγχο μέσω του εγκεφάλου».
Για την ώρα το πρωτότυπο κινείται μόνο στην ευθεία και φυσικά είναι σε πειραματικό στάδιο.