ΣΠΟΡ

Παρίσι 2024: Ο απολογισμός των μεταλλίων – Κυρίαρχη η Κίνα, ποια η θέση της Ελλάδας

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή τη φορά η Φλόγα των Αγώνων έχει σβήσει οριστικά. Είκοσι επτά ημέρες αγώνων, συγκινήσεων και μεταλλίων ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή (8/9) με την Τελετή Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο «Stade de France».

Τώρα είναι ώρα για...μαθηματικά, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» αθροίζοντας τα μετάλλια που κατακτήθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, δημιουργώντας μία μεγάλη κατάταξη.

Η Ελλάδα κατέκτησε 8 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1 χρυσό-1 ασημένιο- 6 χάλκινα) και την 51η θέση, ενώ πήρε 13 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά-3 ασημένια και 7 χάλκινα) και την 33η θέση.

Η Κίνα, όπως αναφέρει σχετικά η γαλλική εφημερίδα, είναι κυρίαρχη στο άθροισμα των δύο Αγώνων με κολοσσιαία διαφορά: με 134 χρυσά μετάλλια, προηγείται αρκετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (76 χρυσά μετάλλια συνολικά).

Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία τελείωσαν το καλοκαίρι κάνοντας θραύση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισαν την τρίτη και την τέταρτη θέση στον συνολικό πίνακα. Η Γαλλία, από την πλευρά της, βρίσκεται στην έβδομη θέση (πίσω από την 6η Ιταλία και την 5η Αυστραλία), ενώ ήταν 5η μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ουκρανία, «εκμεταλλεύτηκαν» τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς και μπήκαν στο τελικό top 10, στην 9η και 10η αντίστοιχα.

Παρατηρείται, ωστόσο, αντίθετη τάση για λίγες περιπτώσεις. Οι Σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα, υπέστησαν πτώση στον πίνακα των μεταλλίων μεταξύ των δύο διοργανώσεων. Η Σουηδία, δέκατη έκτη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με 11 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 4 χρυσών, έπεσε στην 72η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (3 μετάλλια και κανένα χρυσό).

Οι Νεοζηλανδοί, οι Νοτιοκορεάτες και οι Κενυάτες ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης