ΣΠΟΡ

Πέθανε ο γνωστός προπονητής Σβεν Γκόραν Έρικσον σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε ο γνωστός προπονητής Σβεν Γκόραν Έρικσον σε ηλικία 76 ετών

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον

AP Photo/Kamran Jebreili, File

Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός προπονητής Σβεν Γκόραν Έρικσον, βυθίζοντας στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Σουηδός πρώην προπονητής ποδοσφαίρου της Αγγλίας αποκάλυψε τον Ιανουάριο ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας και πως του απέμεναν λίγοι μήνες ζωής.

Ο θάνατος του Έρικσον μεταδόθηκε από το Sky News, ενώ επιβεβαιώθηκε από τον Μπο Γκούσταβσον, τον ατζέντη του πρώην προπονητή της Λάτσιο στη Σουηδία, μέσω του Βρετανού ατζέντη δημοσίων σχέσεων, Ντιν Έλντρετζ της Oporto Sports.

Ο Γκούσταβσον δήλωσε ότι ο Έρικσον πέθανε το πρωί της Δευτέρας (26/08) στο σπίτι του περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

«Φροντίστε τον εαυτό σας και ζήστε το»

Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος σε ένα αναμφίβολα συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Amazon Prime με τίτλο «Sven», έκανε έναν απολογισμό ζωής μιλώντας μεταξύ άλλων και για τη γεμάτη ποδοσφαιρική του καριέρα που του έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν ξέχασε ότι εκπλήρωσε το όνειρό του να κάτσει στον πάγκο της Λίβερπουλ, σε ένα παιχνίδι Legends απέναντι στον Άγιαξ, τον περασμένο Μάρτιο.

Στο αποχαιρετιστήριο μάλιστα μήνυμά του, ο 76χρονος Έρικσον, ανέφερε: «Είχα μία καλή ζωή. Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε τη μέρα που θα πεθάνουμε, αλλά η ζωή είναι και θάνατος. Πρέπει να μάθεις να το αποδέχεσαι όπως είναι. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος οι άνθρωποι θα πουν, ναι, ήταν καλός άνθρωπος, αλλά δεν θα το πουν όλοι αυτό».

«Ελπίζω να με θυμάστε ως έναν θετικό τύπο που προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε. Μην λυπάστε, να χαμογελάτε. Σας ευχαριστώ για όλα, προπονητές, παίκτες, κόσμο, ήταν φανταστικό. Φροντίστε τον εαυτό σας και φροντίστε τη ζωή σας. Και ζήστε το. Αντίο».

Η μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα

Ο Σουηδός παλαίμαχος προπονητής είχε καθίσει στους πάγκους των Λάτσιο, Ρόμα και εθνικής Αγγλίας.

Μάλιστα αποτέλεσε τον πρώτο ξένο τεχνικό της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 2001, γράφοντας με αυτό τον τρόπο ιστορία, καθώς προπόνησε τη «χρυσή γενιά», μεταξύ των οποίων οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Στίβεν Τζέραρντ, Γουέιν Ρούνεϊ και Φρανκ Λάμπαρντ.

Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, παραιτήθηκε από αθλητικός διευθυντής στη σουηδική ομάδα Karlstad τον Φεβρουάριο του 2023.