ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Xρυσός» ο «ιπτάμενος» Μίλτος Τεντόγλου - Επίδοση στα 8,48μ.

O Μίλτος Τεντόγλου κρατώντας την ελληνική σημαία λίγο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου στον τελικό του μήκους των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,48 μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος εις μήκος, φέρνοντας μια μεγάλη νίκη στην Ελλάδα στους φετινούς Ολυμπιακούς Aγώνες. 

Ο Μίλτος Τεντόγλου στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης απόψε στο Παρίσι, διατηρώντας τον τίτλο που κατέκτησε τρία χρόνια πριν στο Τόκιο.

Με επίδοση 8 μέτρα και 48 εκατοστά στη δεύτερη προσπάθειά του, ο 25χρονος από τα Γρεβενά έγραψε Ιστορία στο Stade de France, όντας ο δεύτερος που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996.

Παράλληλα, ο Μίλτος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατακτά συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος γενικότερα στον 21ο αιώνα, αφού προηγήθκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με τρία χρυσά από το 1992 έως το 2000.

Η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 7ο συνολικά (1 ασημένιο - 5 χάλκινα) καταγράφοντας την 5η καλύτερη συγκομιδή της στα χρονικά, μετά την Αθήνα 2004 (16), το Σίδνεϊ 2000 (8), την Ατλάντα 1996 (13) και φυσικά τους πρώτους συγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 με 47 μετάλλια.

O Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του μήκους των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / ΕUROKINISSI

Τεντόγλου: «Ελπίζω να σας έκανα περήφανους και να χαμογελάσατε έστω για λίγο»

Λίγο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ο Μίλτος Τεντόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι δεν ήταν πολύ ευχαριστημένος με την επίδοσή του, αλλά πανηγύρισε την επιτυχία του και έστειλε το δικό του μήνυμα στους Έλληνες.

«Χαίρομαι πολύ για αυτό που κατάφερα, ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Το πάλεψα, ξύπνησα στα τελευταία άλματα, το πέμπτο ήταν 8.31 με άλμα πίσω από την βαλβίδα, στο τελευταίο άλμα άλλαζε ο αέρας δε τα κατάφερα. Ήταν δύσκολος αγώνας. Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά σαν επίδοση, ήθελα κάτι παραπάνω για μένα να το ευχαριστηθώ περισσότερο. Ο Φουρλάνι μου έβαλε πίεση για αυτό απάντησα. Και ο Πίνοκ μου έβαλε πίεση και για αυτό δε σταμάτησα να προσπαθώ, είχα καλό σερί, δεν έκανα κάτω από 8.20. Είμαι ευχαριστημένος», είπε.

«Επειδή είχα την καλύτερη επίδοση πηδούσα τελευταίος, αφού δεν με πέρασει κανείς όλα καλά. Σίγουρα κάτι λέει που πήρα δεύτερο χρυσό συνεχόμενο. Στους Ολυμπιακούς πρέπει να είσαι τυχερός. Είναι άλλοι που έχουν κερδίσει πολλά παγκόσμια, αλλά δεν ήταν τυχεροί να είναι εδώ. Είμαι σίγουρα χαρούμενος που έκανα και καλύτερη επίδοση από το Τόκιο».

«Εγώ είμαι ήσηχος δεν κάνω πολλά πριν τον αγώνα, σκέφτομαι τα πάντα, σκέφτομαι το χειρότερο και τα περιμένω όλα δεν αφήνω περιθώριο λάθους. Είπα στον Πομάσκι δεν ήμουν καλός σήμερα, μου έλεγε δεν πειράζει το πήραμε. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο, κάθε μέρα είναι διαφορετική και κάθε στάδιο, είμαι οκ με αυτό. Έβλεπα πολλά μηνύματα και στα σόσιαλ για εμένα τους ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να σας έκανα περήφανους και να χαμογελάσατε έστω για λίγο, έχουμε και άλλους αθλητές ελπίζω να τα πάμε καλά», κατέληξε ο Μίλτος Τεντόγλου.

H τριάδα του βάθρου

  • Τεντόγλου 8.48 (χρυσό)
  • Πίνοκ 8.36 (ασημένιο)
  • Φουρλάνι 8.34 (χάλκινο)

Ο αγώνας

Ο νεαρός Ιταλός Ματία Φουρλάνι κατάφερε να... αγχώσει για λίγο τον πρωταθλητή μας, όταν έκανε 8,34μ. στην πρώτη του προσπάθεια. Μετά ξεκίνησε ο Μίλτος ο οποίος είχε διαδοχικά άλματα στα 8,27μ., 8,48μ., 8,24μ., 8,36μ., 8,32μ. νιώθωντας στο «σβέρκο» του τόσο τον Φουρλάνι, όσο και τον Τζαμαϊκανό Πίκοκ (δεύτερος με 8,36μ.). Η αγωνία κορυφώθηκε όταν οι αθλητές μπήκαν στην 6η και τελευταία προσπάθεια. Ο Ιταλός εξαιρετικός, αλλά πάτησε πολύ πίσω και έφτασε στα 8,27μ. Ο Γουέιν Πίνοκ «πήδηξε» μόλις στα 8,12μ.

Τα πάντα είχαν τελειώσει. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Τεντόγλου καταχειροκροτούμενος από 65.000 κόσμο στο Stade de France πανηγύριζε τη νέα μεγάλη επιτυχία αγκαλιά με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Πρωταθλητής Ευρώπης, δις Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Μίλτος επιβεβαίωσε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες μήκους όλων των εποχών.

Στα 8.24μ. η τρίτη προσπάθεια Τεντόγλου

Η κορυφαία επίδοση στα 8,48μ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη του προσπάθεια ο Τεντόγλου έκανε άλμα στα 8,27μ.

Η κατάταξη στο μήκος:

1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,48

2. Γουέϊν Πίνοκ (Τζαμάϊκα) 8,36

3. Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8,34

4. Σάϊμον Εχάμερ (Ελβετία) 8,20

5. Τζ.Φίντσαμ-Ντιούκς (Βρετανία) 8,14

6. Σίμον Μπατς (Γερμανία) 8,07

7. Μινγκούν Ζανγκ (Κίνα) 8,07

8. Γιανάν Βάνγκ (Κίνα) 8,03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης