ΣΠΟΡ

Παρίσι: Χάλκινος ο Πετρούνιας στον τελικό των κρίκων - Κατέκτησε το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας με το χάλκινο μετάλλιο στα χέρια και το... χρυσό χαμόγελο στο πρόσωπο INTIME / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Χάλκινος» Ολυμπιονίκης στο Παρίσι στέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (4/8) ο Λευτέρης Πετρούνιας που για μια ακόμη φορά ήταν συγκλονιστικός στον τελικό των κρίκων για το ολυμπιακό τουρνουά της Γυμναστικής. Με βαθμολογία 15.100, ο Έλληνας πρωταθλητής έμεινε πίσω μόνο από τα δύο μεγάλα φαβορί τους Κινέζους αθλητές, Γιανγκ Λιου με 15.300 που κατέκτησε το χρυσό και τον Τζινγκιουάν Ζόου με 15.233 που πήρε το ασημένιο. 

Η τεράστια επιτυχία του Πετρούνια ουσιαστικά ξεπερνά και τον Δημοσθένη Ταμπάκο, ο οποίος είχε κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους. Στα 33 του χρόνια ο Πετρούνιας διεκδίκησε και πήρε το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο, καθώς μέχρι τώρα είχε στην κατοχή του ένα χρυσό στο Ρίο και ένα χάλκινο στο Τόκιο.

Έτσι, ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος στην ιστορία των κρίκων που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, ενώ έφερε στη χώρα μας το 5ο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στο στάδιο «Μπερσί» και ύστερα από έναν αγώνα με υψηλότατο ανταγωνισμό, ο 33χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε ένα άρτιο πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6.300 που απέφερε για την εκτέλεση επίδοση 8.800, την υψηλότερη σε επίσημο αγώνα εντός του 2024.

Το σημερινό μετάλλιο του Πετρούνια είναι το συνολικά έβδομο Ολυμπιακό στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής. Δύο μετάλλια είχε κατακτήσει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, το χρυσό στην Αθήνα το 2004 και το ασημένιο στο Σίδνεϊ (2000), επίσης στους κρίκους.

Από ένα μετάλλιο κόμισαν στα ελληνικά χρώματα ο Ιωάννης Μελισσανίδης το 1996 στην Ατλάντα (χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Αυστραλίας (Σίδνεϊ), το 2000.

Η τελική κατάταξη στον τελικό των κρίκων:
1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,300
2. Γινγκουάν Ζου (Κίνα) 15,233
3. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,100
4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 15,000
5. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,966
6. Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14,866
7. Χάρι Χέπγουορθ (Βρετανία) 14,800
8. Γκλεν Κόιλ (Βέλγιο) 13,833

«Κόλλησα στους Κινέζους και τα κατάφερα»

Για τον τρόπο που ήρθε το μετάλλιο, μίλησε αμέσως μετά την καταπληκτική του εμφάνιση στον τελικό, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος λίγο λεπτά πριν έκλαιγε στην αγκαλιά της συζύγου του Βασιλικής Μιλλούση:

«Θα μπορούσα να είχα πάει και λίγο καλύτερα, θα μπορούσα να είχα ίσως και καλύτερο μετάλλιο στην ισοβαθμία, αλλά οι άλλοι δύο Κινέζοι αθλητές που με πέρασαν είναι πραγματικά πολύ μεγάλοι αθλητές.

Η τακτική εξ αρχής ήταν να... κολλήσω δίπλα στους Κινέζους, να πάω όσο πιο ψηλά μπορούσα γιατί ήξερα ότι έτσι θα έχω περισσότερες πιθανότητες να φέρω ένα μετάλλιο. Τελικά, έτσι ακριβώς κύλησαν τα πράγματα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προγράμματος.

Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος, είναι η καλύτερη εμφάνιση που έκανα από την πρώτη μέρα που ήρθα στο Παρίσι, καθώς στην προσγείωση δεν μου έφυγε ούτε μισό βήμα πίσω», είπε αρχικά ο Πετρούνιας εμφανώς συγκινημένος.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας με 14.800 βαθμούς είχε πάρει την πρόκριση για τον σημερινό τελικό, επίδοση που ήταν η 6η.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας αμέσως μετά την προσπάθεια που του απέφερε το μετάλλιο

AP Photo/Abbie Parr

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, αλλά η αποφασιστικότητα, η ψυχή και η κλάση του έφεραν το μετάλλιο.

Ο Έλληνας πρωταθλητής αμέσως μετά την προσπάθειά του μπήκε στην τρίτη θέση και ακολούθησε ο Τούρκος αθλητής, ο οποίος όμως, δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης