ΣΠΟΡ

Θοδωρής Τσελίδης: Ποιος είναι ο τζουντόκα που κατέκτησε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο Παρίσι

Θοδωρής Τσελίδης: Ποιος είναι ο τζουντόκα που κατέκτησε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο Παρίσι

Ο Θοδωρής Τσελίδης με τον αντίπαλό του μετά το τέλος του αγώνα

AP Photo/Eugene Hoshiko

Τη δική του Ιστορία έγραψε ο Έλληνας τζουντόκα Θοδωρής Τσελίδης που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, επικρατώντας του Ισπανού Τριστάνι Μοσακλισβίλι με 1-0 στον τελικό του ρεπεσάζ των -90 κιλών.

Ο 28χρονος πρωταθλητής, έφερε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο της χώρας μας στο άθλημα και τρίτο συνολικά. Πρώτος ήταν ο Ηλίας Ηλιάδης με το χρυσό στα -81κ. στην Αθήνα το 2004 και το χάλκινο στα -90κ. στο Λονδίνο το 2012.

Τον δρόμο του Ηλιάδη ακολούθησε σήμερα ο Τσελίδης, με καταγωγή από την Οσετία της Γεωργίας που όπως αναφέρεται στο προφίλ του στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, του αρέσει η ιστορία, τα βιντεοπαιχνίδια και η ποίηση.

Το who is who του Έλληνα τζουντόκα

Ο Θοδωρής Τσελίδης γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1996 στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας από τον Έλληνα, Νικολάι Τσελίδη. Έχει έναν αδερφό, τον Γιώργο και μια αδερφή, την Μαρίνα. Το 2019 αποφοίτησε με πτυχίο στην Παγκόσμια Οικονομία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας (RUS). Όπως αναφέρεται στο προφίλ του στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, του αρέσει η ιστορία, τα βιντεοπαιχνίδια και η ποίηση.

Οι στιγμές στην καριέρα του Τσελίδη

Ξεκίνησε να ασχολείται με το τζούντο σε ηλικία 15 ετών στην πόλη Βλαντικαφκάς, γιατί όπως έχει πει ο ίδιος δε συνέντευξή του «ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο». Ωστόσο, αρχικά είχε παρακολουθεί τμήματα κλασικής πάλης, ενώ αργότερα άρχισε να έχει επιτυχίες στην πάλη σάμπο και το τζούντο. Εξάλλου, ο ίδιος είναι εκπρόσωπος της ρωσικής σχολής τζούντο και σάμπο.

Εργάστηκε στην προπονητική ομάδα του Alik Akhpolatovich Bekuzarov. Το 2017 έφτασε στους τελικούς του ρωσικού πρωταθλήματος τζούντο και κέρδισε τον τίτλο του Ρώσου αντιπρωταθλητή.

Από το 2018 εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες. Τον Απρίλιο του 2018 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδας στο Γκραν Πρι της Γεωργίας στην Τιφλίδα με το όνομα Θεόδωρος Τσελίδης. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλών.

Τον Απρίλιο του 2022, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Βουλγαρία, στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλά, επανέλαβε την επιτυχία του και κατέκτησε ξανά το χάλκινο μετάλλιο.

Με όνειρο το Ολυμπιακό μετάλλιο

Στο προφίλ του Τσελίδη, στη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται ότι όνειρό του ήταν να κατακτήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τελικά τα κατάφερε!

Η πορεία του προς το χάλκινο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Τσελίδης κέρδισε το νούμερο 2 στον κόσμο πριν φτάσει στον τελικό που του έδωσε το χάλκινο μετάλλιο, δείχνοντας ότι δεν φοβάται καμία μάχη. Συγκεκριμένα, επικράτησε του Σέρβου Νεμάνια Μαζντόφ, που ήταν μεγάλο φαβορί για πρόκριση στον τελικό.

Νωρίτερα, είχε αποκλείσει με ippon τον Δομινικανό, Ρομπέρτο Φλορεντίνο. Στη φάση των «8» ο Τσελίδης κέρδισε τον Γάλλο Μαξίμ-Γκαέλ Ενγκαιάπ Χαμπού. Τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό για το χάλκινο, ήταν εκείνο του Αράμ Γρκιγκοριάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.