ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έγινε το τρίαθλο γυναικών στο Σηκουάνα - Το χρυσό στη Γαλλία

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έγινε το τρίαθλο γυναικών στο Σηκουάνα - Το χρυσό στη Γαλλία

Αθλήτριες του τριάθλου έπεσαν στον Σηκουάνα 

AP Photo/David Goldman

Ενθουσιασμό στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε, το γεγονός ότι τελικά οι αθλητές του τρίαθλου κατάφεραν να κολυμπήσουν στο Σηκουάνα μία ημέρα αφότου είχαν εκφραστεί αμφιβολίες αν το νερό θα ήταν αρκετό καθαρό για να γίνει ο αγώνας. 

Συγκεκριμένα έγινε το τρίαθλο γυναικών με τη Γαλλίδα Κασάντρ Μπογκράν να κερδίζει το χρυσό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι αθλήτριες έπρεπε να ολοκληρώσουν τρία αθλήματα αντοχής: κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα, ποδηλασία δρόμου και τρέξιμο, σε ολυμπιακή απόσταση (1,5 χλμ. κολύμβηση, 40 χλμ. ποδηλασία και 10 χλμ. τρέξιμο). Το ασημένιο πήγε στην Ελβετίδα Ζουλί Ντερόν και το χάλκινο στη Βρετανίδα Μπεθ Πότερ.

Ο Πιερ Ραμπαντάν, ο πρώην διεθνής Γάλλος παίκτης του ράγκμπι, νυν αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδιος για τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χαρακτήρισε το γεγονός ως «ιστορική ημέρα για το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ... και για την οικολογία και το περιβάλλον.

«Αντιμετωπίζουμε έναν ορισμένο σκεπτικισμό εδώ και αρκετά χρόνια και σήμερα το πρωί ήταν η καλύτερη απάντηση. Είπαμε ότι θα διοργανώναμε το τρίαθλο στον Σηκουάνα πριν από 10 χρόνια και το κάναμε», δήλωσε ο Ραμπαντάν.

Και πρόσθεσε: «Ήταν μια πρόκληση- είχαμε ένα σχέδιο, επιμείναμε σε αυτό και ήταν καλό που το κάναμε γιατί τα καταφέραμε».

Το τρίαθλο των ανδρών ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή την Τρίτη (30/7), όταν το νερό απέτυχε στα τεστ ποιότητας. Παρά τη βροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγώνες επαναλήφθηκαν το πρωί της Τετάρτης (31/7), όταν το νερό κρίθηκε «ικανοποιητικό» για το τρίαθλο ανδρών και γυναικών. Τα δείγματα ελήφθησαν από τέσσερα σημεία της ολυμπιακής εγκατάστασης και βρέθηκαν να είναι πολύ κάτω από το διεθνές όριο για βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E coli.

Ερωτηθείς πώς η ποιότητα του νερού βελτιώθηκε ξαφνικά, ο Ραμπαντάν δήλωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και ο ήλιος βοήθησαν. «Δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, ειδικά με την υγεία των αθλητών. Δεν είναι παιχνίδι, είναι μια επιστημονική διαδικασία και ακολουθούμε τους κανονισμούς. Δεν τίθεται θέμα συνωμοσίας. Έχουμε να κάνουμε με γεγονότα», δήλωσε.