ΣΠΟΡ

Αναβλήθηκε το τρίαθλο λόγω της μόλυνσης στον Σηκουάνα - Το εναλλακτικό σχέδιο των διοργανωτών

Αναβλήθηκε το τρίαθλο λόγω της μόλυνσης στον Σηκουάνα - Το εναλλακτικό σχέδιο των διοργανωτών
Η τελετή έναρξης πάνω από τον ποταμό Σηκουάνα AP Photo/Matthias Schrader

Αναβλήθηκε για αύριο, Τετάρτη (31/7) το τρίαθλο ανδρών λόγω της μόλυνσης στον ποταμό Σηκουάνα, με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να δίνουν «μάχη» για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Η διοργάνωση του τριάθλου ανδρών αναβάλλεται από την Τρίτη για την Τετάρτη για λόγους υγείας, επειδή το νερό στον Σηκουάνα εξακολουθεί να είναι πολύ μολυσμένο» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων στην γαλλική πρωτεύουσα.

Οι τελευταίες αναλύσεις που έγιναν δείχνουν «τιμές που καταγράφηκαν σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής» οι οποίες είναι «ακόμη και υψηλότερες από τα αποδεκτά όρια» αναφέρεται στην ανακοίνωση της World Triathlon και της οργανωτικής επιτροπής, σε κοινό δελτίο Τύπου, που δόθηκε στην δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης (30/7).

Το αγώνισμα των ανδρών επαναπρογραμματίστηκε για την Τετάρτη στις 10:45 π.μ. (τοπική ώρα), μετά το αγώνισμα των γυναικών που θα γίνει στις 8:00 π.μ., υπό την προϋπόθεση ότι οι επόμενες δοκιμές θα το επιτρέψουν.

Τα αίτια της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού

Την ποιότητα του νερού του ποταμού φαίνεται να υποβάθμισαν οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν την Παρασκευή (26/7) και το Σάββατο (27/7) στο Παρίσι.

Οι δύο προπονήσεις «εξοικείωσης» στον Σηκουάνα που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή και την Δευτέρα, ακυρώθηκαν λόγω ρύπανσης, αλλά το πρωί της Δευτέρας, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να δήλωνουν βέβαιοι για την διεξαγωγή του αγώνα.

Οι εναλλακτικές

Εάν η ποιότητα του Σηκουάνα παραμείνει ανεπαρκής, θα δοθεί νέα αναβολή για την Παρασκευή, άλλη μια «ημέρα έκτακτης ανάγκης», διευκρινίζουν οι διοργανωτές, των οποίων «προτεραιότητα είναι η υγεία των αθλητών».

Ωστόσο, το Météo France προβλέπει καταιγίδες το απόγευμα της Τρίτης (30/7) που θα προκαλέσουν βροχές για αρκετές ώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν ξανά την ποιότητα του νερού στα μέσα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το France24, εάν η ποιότητα του νερού είναι κάτω από τα πρότυπα, το «Σχέδιο Β» περιλαμβάνει επίσης την μεταφορά της μαραθώνιας κολύμβησης στο Vaires-sur-Marne, στον ποταμό Marne ανατολικά του Παρισιού.