ΣΠΟΡ

EURO 2024: Νίκη - πρόκριση της Τουρκίας και αποκλεισμός της Τσεχίας

EURO 2024: Νίκη - πρόκριση της Τουρκίας και αποκλεισμός της Τσεχίας
AP Photo/Petr David Josek

Η Τουρκία νίκησε 2-1 την Τσεχία στο Γκελζενκίρχεν και προκρίθηκε στους «16» του EURO 2024.

Έτσι, η ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα θα αντιμετωπίσει την Αυστρία στις 2 Ιουλίου στη Λειψία. Για τους νικητές σκόραραν ο Χακάν Τσαλχάνογλου στο 51΄ και ο Τζενκ Τοσούν στο 90+4΄.

Ο Σούτσεκ στο 66΄ είχε ισοφαρίσει προσωρινά για την Τσεχία που αποκλείστηκε από τη συνέχεια, ενλω αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, λόγω αποβολής του Μπαράκ στο 20ο λεπτό.

Με την Τσεχία να χρειάζεται μόνο νίκη για να προχωρήσει στους «16», η εικόνα στην έναρξη του αγώνα ήταν αναμενόμενη. Οι Τούρκοι του Μοντέλα («βολεύονταν» και με ισοπαλία) πρόσεξαν περισσότερο την άμυνά τους και είχαν σκοπό να εκμεταλλευτούν τις αντεπιθέσεις. Η ομαδα του Χάσεκ ήταν αναγκασμένη να ψάξει το γκολ και το «άγγιξε» στο 17΄ όταν ο Χράνατς έχασε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

Όμως όλα τα πλάνα των δύο προπονητών ανατράπηκαν με τη συμπλήρωση 20 λεπτών, όταν διαταράχθηκε η αριθμητική ισορροπία μεταξύ των ομάδων. Ο Αντονίν Μπάρακ, ενώ είχε ήδη κίτρινη κάρτα, πήγε απρόσεκτα σε μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου και ο διαιτητής Κόβατς τον απέβαλε. Αίφνης ο Χάσεκ είχε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη συνθήκη, που μάλιστα προέκυψε χωρίς η ομάδα του να απειληθεί.

Από το σημείο εκείνο η Τουρκία απέκτησε πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, με τους Αρντά Γκιουλέρ, Κενάν Γιλντίζ να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στους αντιπάλους τους. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι κλασική ευκαιρία δεν δημιούργησε κι όσο περνούσε ο χρόνος οι Τσέχοι άρχισαν να ανακάμπτουν, ψυχολογικά και αγωνιστικά.

Νωρίς στο β΄ ημίχρονο ο Χακάν Τσαλχάνογλου άνοιξε το σκορ (51΄) με δυνατό σουτ από πλάγια θέση. Θα περίμενε κανείς ότι το γκολ αυτό θα έστελνε στο «καναβάτσο» τους Τσέχου, που όμως έβγαλαν αντίδραση. Στο 66΄ μετά από σύγχυση στην τουρκική περιοχή (διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στον Γκιουνόκ) ο Σούτσεκ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και ισοφάρισε βάζοντας «φωτιά» στην υπόθεση πρόκριση. Έστω και με αριθμητικό μειονέκτημα, οι Τσέχοι βρίσκοταν ένα γκολ μακριά από το θαύμα. Τελικά δεν τα κατάφεραν, ενώ στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τοσούν διαμόρφωσε το τελικό 2-1.
Ήταν ένα επεισοδιακό ματς, που ολοκληρώθηκε με μικροσυμπλοκές μεταξύ των παικτών με το σφύριγμα της λήξης και τον διαιτητή να κάνει... ρεκόρ παρατηρήσεων με 2 κόκκινες 17 κίτρινες κάρτες

Διαιτητής: Ιστβάν Κόβατς (Ρουμανία)

Κίτρινες: Γιάρος, Τσερβ, Σικ, Κρέιτσι, Μπαράκ, Σούτσεκ - Οζκάν, Γιλντίζ, Τσαλχάνογλου, Μουλντούρ, Γιουκσέκ, Γκιουνόκ, Ακαϊντίν, Κιοκτσού, Γκιουλέρ, Αϊχάν

Κόκκινη: Μπαράκ (20΄-δεύτερη κίτρινη), Χόρι (μετά το τέλος του αγώνα)

Οι συνθέσεις:

ΤΣΕΧΙΑ (Ιβάν Χάσεκ):
Στάνεκ (55΄ Κόβαρ), Κρέιτσι, Χόλες, Ντ. Γιουράσεκ (81΄ Μ. Γιούρασεκ), Πρόβοντ (75΄ Λινγκρ), Σούτσεκ, Τσούφαλ, Μπάρακ, Χλόζεκ (55΄ Χόρι), Χίτιλ (55΄ Κούχτα)

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιντσέντσο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Καντίογλου, Ακαϊντίν, Ντεμιράλ, Οζκάν, Τσαλχάνογλου (87΄ Κιουκτσού), Μουλντούρ, Γιουκσέκ (63΄ Γιοκουσλού), Γιλντίζ (75΄ Ακτούρκογλου), Γκιουλέρ (75΄ Τοσούν), Γιλμάζ

* Οι Τσαλχάνογλου και Ακαϊντίν συμπλήρωσαν κάρτες και χάνουν την αναμέτρηση με την Αυστρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ