ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Σηκουάνας μεγάλος πρωταγωνιστής – Η «έκπληξη» της Τελετής Έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Σηκουάνας μεγάλος πρωταγωνιστής – Η «έκπληξη» της Τελετής Έναρξης
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Σηκουάνας θα «πρωταγωνιστήσει» στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2024 στο Παρίσι, αφού για πρώτη φορά στα Ολυμπιακά χρονικά, η Τελετή Έναρξης της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στην υφήλιο, θα διεξαχθεί εκτός σταδίου.

Αξιωματούχοι από την κυβέρνηση, την αστυνομία, την Οργανωτική Επιτροπή (Cojo) και το δημαρχείο των Παρισίων, ασχολούνται διαρκώς με την Τελετή, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου 2024 στις 20:24 και προκαλεί «πονοκέφαλο» στους διοργανωτές.

Εκείνο το βράδυ, οι περίπου 10.000 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, θα παρελάσουν εν πλω, με εκατό βάρκες στην καρδιά του Παρισιού, ανάμεσα στη γέφυρα Austerlitz και τη γέφυρα Jena.

Η Παναγία των Παρισίων, το Pont Neuf, το Λούβρο, το Musée d'Orsay, το Grand Palais, ο Πύργος του Άιφελ, είναι σημεία της διαδρομής των έξι χιλιομέτρων που θ' ακολουθήσουν.

Η εξασφάλιση αυτού του γιγαντιαίου υπαίθριου πάρτι, σε ένα ποτάμι, παρουσία αθλητών και αρχηγών κρατών από όλον τον κόσμο και υπό το βλέμμα περίπου 500.000 θεατών, είναι πραγματικός... πονοκέφαλος.

Και όπως δηλώνει ο περιφερειακός νομάρχης, Μαρκ Γκιγιόμ: «θα θυμόμαστε ότι όλος ο κόσμος θα δει αυτά τα σκάφη να κυκλοφορούν στον Σηκουάνα. Σε σύγκριση με ένα γήπεδο, θα μπορέσουμε να δείξουμε όλο το Παρίσι, την Ιστορία του και την κληρονομιά του, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι».

Ο Σηκουάνας θα επανέλθει στο προσκήνιο λίγες ημέρες αργότερα κατά την διάρκεια των αγωνισμάτων τριάθλου (30, 31 Ιουλίου και 5 Αυγούστου) και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας άνω των 10 χιλιομέτρων (8 και 9 Αυγούστου) που θα πραγματοποιηθεί στην κοίτη του, ξεκινώντας από τη γέφυρα Alexandre-III.

Για την εξάλειψη της ρύπανσης από ένα ποτάμι, όπου έχει απαγορευθεί η κολύμβηση εδώ και έναν αιώνα (σ.σ. από το 1923), το κράτος και οι τοπικές αρχές έχουν δαπανήσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ από το 2016.

Με εκκενώσεις σπιτιών και φορτηγίδων, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων καθαρισμού, κατασκευή αποθηκευτικών λεκανών και σταθμών αποχέτευσης, οι «βαριές εργασίες» εκτελούνται στο αστικό συγκρότημα των Παρισίων, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά λυμάτων από τα όμβρια ύδατα στο ποτάμι.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας καταιγίδας, υπερχειλίζοντας τις αποχετεύσεις, ενδέχεται να διαταράξει το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων.

«Εάν σημειωθεί τεράστια βροχή πριν από τα γεγονότα, θα πρέπει να τα μετατοπίσουμε», αναγνωρίζει ο Γκιγιόμ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι διοργανωτές θα έχουν «δύο-τρεις ημέρες περιθώριο», αναφέρει ο Πιερ Ραμπαντάν, βοηθός της δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό.

«Εάν προκύψουν χείμαρροι για μια εβδομάδα, θα είναι περίπλοκο», αναγνωρίζει ο εκλεγμένος αξιωματούχος για τον οποίο οι μετρήσεις για το καλοκαίρι του 2022 - «πριν όλες οι εργασίες σε εξέλιξη» - ήταν κατά 92% ικανοποιητικές για να επιτρέψουν την κολύμβηση.

Αυτή η συλλογική δουλειά πρέπει να οδηγήσει, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο άνοιγμα των χώρων κολύμβησης στον Σηκουάνα και στον παραπόταμό του, Μάρνη, μέρος της υποσχεθείσας «κληρονομιάς» αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η δήμαρχος των Παρισίων έχει ήδη ανακοινώσει αυτά της πρωτεύουσας, τρεις τον αριθμό, που θα ανοίξουν από το 2025 εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές αρχές.

Για αυτό, «είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η ελάχιστη ποιότητα κατά την έννοια της ευρωπαϊκής οδηγίας» του 2006, η οποία θέτει όρια για την ποσότητα δύο βακτηρίων των κοπράνων, του Escherichia coli και του εντερόκοκκου του εντέρου, υπενθυμίζει το Διατμηματικό Συνδικάτο για την υγιεινή του οικισμού.

«Τον Σεπτέμβριο του 2020 επιτεύχθηκε μόνο το 2% της πιθανής απορρύπανσης. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πάνω από 60% και θα στοχεύσουμε στο 75% το επόμενο καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο Γκιγιόμ, ασπαζόμενος την υπόσχεση που δεν τήρησε ο πρώην δήμαρχος και αρχηγός του κράτους, Ζακ Σιράκ: «Θα κάνουμε μπάνιο στον Σηκουάνα».