ΣΠΟΡ

Νίκος Αλέφαντος: Ποιος ήταν ο προπονητής

Νίκος Αλέφαντος: Ποιος ήταν ο προπονητής
ΙΝΤΙΜΕ

Στη θλίψη βυθίστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος προπονητής Νίκος Αλέφαντος σε ηλικία 81 ετών.

Η καριέρα του Νίκου Αλέφαντου

Ο Νίκος Αλέφαντος είχε γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου 1939 στην Αθήνα και έζησε στην περιοχή των Εξαρχείων μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σαν ποδοσφαιριστής έπαιζε ως μεσοεπιθετικός, ξεκινώντας το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων και παίζοντας στη συνέχεια σε ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ατρόμητο Καμινίων, Ολυμπιακό Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό, Βύζα Μεγάρων και για έναν αγώνα στον… λατρεμένο του Ολυμπιακό Πειραιώς!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το soccerbase.gr, έχει το ρεκόρ των περισσότερων ομάδων που έχει κοουτσάρει ένας προπονητής, φτάνοντας στις 18.

Ο Νίκος Αλέφαντος από τα 30 του αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την προπονητική. Το 1969 ανέλαβε την ομάδα της γειτονιάς του, τον Αστέρα Εξαρχείων, δουλεύοντας σε πάρα πολλές ομάδες στην καριέρα του. Μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός τον οποίο ανέλαβε τρεις φορές (1983, 1994 και 2004) χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Μεταξύ άλλων δούλεψε σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Λάρισα, Πανιώνιο, Εθνικό, ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλων Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Για να εξελιχθεί προπονητικά, ο Αλέφαντος κατά καιρούς έκανε ταξίδια και παρακολουθούσε από κοντά το πως δούλευαν μεγάλοι προπονητές όπως οι Χάπελ, Παρέιρα, Μπέραζοτ, Πέισλι, Αρίγκο Σάκι και ήταν παροιμιώδης οι διηγήσεις του για τα όσα έζησε δίπλα τους. Κυρίως οι ιστορίες του για τον Ερνστ Χάπελ ήταν αυτές που επικαλούταν συχνά σε συζητήσεις οι δημόσιες παρουσίες του.

Ίσως η πιο «cult» φιγούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Αλέφαντος για τους περισσότερους ανθρώπους του ποδοσφαίρου θεωρούταν ένας γνώστης του αθλήματος, που όμως «έχανε» πάρα πολλά από τον παρορμητικό χαρακτήρα του αλλά και τον τρόπο που εκφραζόταν και συμπεριφερόταν. Είτε δημόσια, είτε εντός των αποδυτηρίων. Άλλωστε, κατέχει και το... ρεκόρ της πιο γρήγορης απόλυσης στην ιστορί ατου ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν η εποχή που κλήθηκε να αναλάβει τον Φωστήρα, αλλά τρεις ώρες μετά (!) απολύθηκε!

Αλήστου μνήμης είναι οι ιστορίες με τον ίδιο να «βγάζει» τα συστήματα με… κεφτεδάκια σε τραπέζι με φίλους του στο εστιατόριο του Πανελληνίου, όπου ήταν θαμώνας και πήγαινε για να αθληθεί πολλές φορές, αλλά και αρκετές δημόσιες εμφανίσεις του όπου έκανε «ξεσπάσματα» που έχουν περάσει στην ιστορία.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε και τα ξεσπάσματα που είχε τη δεκαετία του ’80, όταν δεν δίσταζε να ανέβει ακόμα και στα κάγκελα στα γήπεδα για να τσακωθεί με τους οπαδούς; Είτε της δικής του ομάδας, είτε των αντιπάλων! Για αυτό, άλλωστε, έγινε και τραγούδι από το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα». Ο Αλέφαντος δεν έχει διαστάσει να κοντραριστεί και με «βεντέτες» της εποχής στις ομάδες που δούλευε, ενώ έχει πει και ατάκες που έχουν περάσει στην ιστορία όπως το «Μάθε μπαλίτσα», «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα… 3-0», «το 'να, τ' άλλο, τα πάντα όλα», αλλά και το «γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο» σε τηλεοπτική συνέντευξη με την Έλλη Στάη!

Τα τελευταία χρόνια ήταν μόνιμος συνεργάτης της εκπομπής του συναδέλφου Γιάννη Καρατζαφέρη στο ART TV, όπου ανέλυε τακτικές και ποδοσφαιρικά δρώμενα, διατηρώντας πάντα την ξεχωριστή φυσιογνωμία του αλλά και την προσφιλή του συνήθεια να λέει… λάθος τα ονόματα των ξένων παικτών, δίνοντας έτσι αφορμές για να γίνονται σχόλια στον αθλητικό Τύπο και να κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο με τον ίδιο πρωταγωνιστή στο διαδίκτυο…