ΣΠΟΡ

Κορωνοϊός: Οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω της καραντίνας

Κορωνοϊός: Οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω της καραντίνας
AP Photo

Πολλοί άνθρωποι γύρω μας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή του κορωνοϊού. Υπάρχει ο φόβος για την υγεία μας, η ανησυχία για την οικονομία και φυσικά η καραντίνα που άλλαξε την καθημερινότητα όλων, μια καθημερινότητα που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένη.

Οι αθλητές και αθλήτριες του ποδοσφαίρου δεν αποτελούν εξαιρέσεις. Βιώνουν και εκείνοι τις ίδιες επιπτώσεις. Τη βδομάδα αυτή, η FIFPRO, η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, έφερε στο φως τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας η οποία έκανε γνωστό πως οι αθλητές με συμπτώματα κατάθλιψης διπλασιάστηκαν την περιόδο της καραντίνας.

Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, η FIFPRO μίλησε με πάνω από 1.600 παίκτες και παίκτριες από χώρες που έλαβαν δραστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το 22% των γυναικών και το 13% των ανδρών έδειξαν συμπτώματα κατάθλιψης την ώρα που το 18% των γυναικών και το 16% των ανδρών είχαν συμπτώματα γενικευμένου άγχους.

Η Tiffany Jones, ειδική σε θέματα ψυχικής υγείας στον αθλητισμό, πίστευε πως τα νούμερα θα ήταν υψηλότερα. Πλέον, και η ίδια προσπαθεί να είναι περισσότερο δημιουργική με τους πελάτες της αφού τα διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής δεν είναι αρκετά.

«Δεν είναι το ίδιο, αλλά τους λέω πως το να διαγωνίζεσαι μοιάζει αρκετά με ένα μυ. Αν δεν τον χρησιμοποιείς, εκείνος θα ατροφήσει. Τους λέω πως αν δεν θέλουν να διαγωνιστούν, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους άντρες ποδοσφαιριστές και αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία εντύπωση. Οι γυναίκες παίζουν συνήθως λιγότερα χρόνια και αμείβονται με λιγότερα χρήματα.

«Λέω σε όλους τους αθλητές μου να κρατούν ένα ημερολόγιο και να γράφουν εκεί τους φόβους τους και τις ανασφάλειές τους. Όταν διαβάζω των γυναικών, βλέπω πως ανησυχούν για όλους τους άλλους αλλά και για το παγκόσμιο αντίκτυπο του κορωνοϊού. Οι άντρες ανησυχούν περισσότερο για την οικογένειά τους και την καριέρα τους».

Εκτός από τους αθλητές, η FIFPRO ασχολήθηκε εκτενώς και με τους προπονητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και εκείνοι διάφορες δυσκολίες καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες τους.

«Μερικοί από αυτούς τους προπονητές δεν ξέρουν πώς να χειριστούν αυτή την κατάσταση διαδικτυακά», είπε η Tiffany Jones «Οι προπονητές και οι συνεργάτες τους ανησυχούν περισσότερο».

Men and women footballers experiencing 'glaring' rise in mental health issues during lockdown, by Don Riddell, CNN