ΣΠΟΡ

Το UEFA Europa Conference League έρχεται το 2021 – Ποιες ομάδες θα παίζουν και με ποια μορφή

Το UEFA Europa Conference League έρχεται το 2021 – Ποιες ομάδες θα παίζουν και με ποια μορφή
AP Photo

Αυτή θα είναι η νέα διοργάνωση της UEFA που θα κάνει… πρεμιέρα το 2021 και δεν αποκλείεται να απασχολήσει αρκετά τις ελληνικές ομάδες στο μέλλον.

Σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα από την UEFA πως το όνομα της νέας της διοργάνωσης θα είναι το «UEFA Europa Conference League» και πως θα ξεκινήσει το 2021. Όπως συμβαίνει και με το Champions και το Europa League, οι ομάδες θα συμμετέχουν στη διοργάνωση ανάλογα με το τι έχουν κάνει στα εθνικά πρωταθλήματα. Ουσιαστικά θα είναι η 3η κατηγορία των διοργανώσεων της UEFA, με το Europa League 2 που είχε προταθεί ως όνομα να χρησιμοποιείται μόνο από τις ομάδες εργασίας κατά την… προπαρασκευαστική περίοδο της δημιουργίας του νέου θεσμού.

Επί της ουσίας η UEFA δημιούργησε αυτή τη διοργάνωση για να βοηθήσει και τις ομάδες που προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα του ranking και από τις πιο αδύναμες χώρες στη βαθμολογία της. Στον πρώτο προκριματικό γύρο θα μπαίνουν 72 ομάδες, που θα είναι οι 26 πρωταθλητές των χωρών που είναι από το 55 ως το 30 της βαθμολογίας της UEFA, μαζί με τους δεύτερους των πρωταθλημάτων των χωρών που είναι από το 54 ως το 30, πλην του Λιχτενστάιν αλλά και από τους τρίτους των χωρών που είναι από το 29 ως το 51 στη βαθμολογία.

Στον Β’ προκριματικό γύρο, πέρα από τους 36 νικητές του προηγούμενου, έρχεται και ο διαχωρισμός σε μονοπάτι πρωταθλητών και μη πρωταθλητών. Οι 20 χαμένοι του Α’ προκριματικού γύρου του Champions League πάνε στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ενώ στους 36 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο του Europa Conference League, μπαίνουν 14 Κυπελλούχοι των χωρών από το 16 ως το 29 αλλά και οι 14 φιναλίστ από τις ίδιες χώρες. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν και οι τρίτοι των χωρών που είναι από το 13 ως το 28 αλλά και 9 τέταρτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 15 και ο πέμπτος της χώρας που θα είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Στον Γ’ προκριματικό γύρο, θα προκριθούν οι 10 νικητές του μονοπατιού των πρωταθλητών και θα συνεχίσουν στο ίδιο. Στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών εκτός από τους 45 νικητές του προηγούμενου γύρου, θα μπουν 6 τρίτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 12 και η τέταρτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην έκτη θέση της βαθμολογίας της UEFA. Στα playoffs θα συμμετάσχουν στο μονοπάτι των πρωταθλητών οι 5 που θα προκριθούν από τον προηγούμενο γύρο και 5 ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, προερχόμενοι από το μονοπάτι των πρωταθλητών. Στους μη πρωταθλητές αντίστοιχα, θα παίξουν οι 26 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο, μαζί με τρεις ομάδες που θα αποκλειστούν στο Europa League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Εκεί θα συναντήσουν τέσσερις έκτες ομάδες των χωρών που είναι από το 1 ως το 4 στη βαθμολογία της UEFA και μια πέμπτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην 5η θέση.

Στους ομίλους θα υπάρχουν 32 ομάδες. Οι 22 που θα έχουν προκριθεί από το μονοπάτι των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών αλλά και 10 ηττημένες από τα playoffs του Europa League. Στους «16», ουσιαστικά γίνεται… διπλός διαχωρισμός. Γίνονται δυο φάσεις με τους δεύτερους των ομίλων να έχουν να αντιμετωπίσουν και 8 τρίτες ομάδες από τους ομίλους του Europa League. Οι οκτώ που θα προκριθούν από αυτά τα παιχνίδια, θα αντιμετωπίσουν τους 8 πρώτους των ομίλων του Europa Conference League. Από εκεί και πέρα οι νικητές προκρίνονται και παίζουν μεταξύ τους μέχρι τον τελικό, όπου ο νικητής θα εξασφαλίσει την παρουσία του στο Europa League της επόμενης περιόδου.

Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές ομάδες

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν συγκεντρώσει αρκετούς βαθμούς τα τελευταία χρόνια και δεν σημειώνουμε μεγάλες επιτυχίες, δεν αποκλείεται να απασχολήσει έντονα η νέα διοργάνωση τα επόμενα χρόνια τα κλαμπ της χώρας μας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στη 15η θέση. Αν μείνει σε αυτή μέχρι το 2021 τότε θα δώσει δυο ομάδες στο UEFA Europa Conference League, τον τρίτο και τον τέταρτο του πρωταθλήματος της σεζόν 2020-2021. Πιθανότατα αυτό θα επηρεάσει και το πόσες ομάδες θα έχει η Ελλάδα στο Champions League και το Europa League, αν και οι αλλαγές στο φορμάτ των δυο κύριων διοργανώσεων της UEFA δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Αν παρόλα αυτά, οι ελληνικές ομάδες την επόμενη διετία πάνε καλά και ανέβει η χώρα μας στην κατάταξη της UEFA πάνω από τη 13η θέση, τότε θα υπάρχει η ευκαιρία για να βγάλει περισσότερες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού η χώρα που θα είναι στη 12η θέση για παράδειγμα, θα δώσει και την τέταρτη και την τρίτη του πρωταθλήματος της προηγούμενης χρονιάς στη νέα διοργάνωση. Επίσης, αν οι ελληνικές ομάδες δεν καταφέρουν να περάσουν τους προκριματικούς στις δυο κύριες διοργανώσεις θα έχουν τη δεύτερη αλλά και την τρίτη, πλέον, ευκαιρία για ευρωπαϊκή συνέχεια. Πλέον, ακόμα και στους ομίλους του Europa League να βρεθεί μια ομάδα, θα έχει την ευκαιρία με την τρίτη θέση να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στη νέα διοργάνωση.