Παγκόσμιο Κύπελλο: Το θαύμα της Βέρνης
Λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελβετία φιλοξενεί το Μουντιάλ του 1954, με τη FIFA να γιορτάζει τα 50α της γενέθλια. Στον τελικό της 4ης Ιουλίου στη Βέρνη, αναμετρώνται η Δυτική Γερμανία και η Ουγγαρία, με τους πρώτους να φεύγουν θριαμβευτές, επικρατώντας με 3-2 και το παιχνίδι να μένει στην ιστορία ως ένα από τα πιο συναρπαστικά στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η Ουγγαρία των Πούσκας, Τσίμπορ, Λόραντ και Κότσιτς, με ένα αήττητο σερί έξι ετών στην… πλάτη, ήταν η κορυφαία ομάδα του τουρνουά, έχοντας πετύχει 25 γκολ στην πορεία της προς τον τελικό. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικής επίδοσης των Μαγυάρων, οι κάτι παραπάνω από άνετες νίκες που πέτυχαν στη φάση των ομίλων κόντρα σε Δυτική Γερμανία (8-3) και Νότια Κορέα (9-0). Στα προημιτελικά αντιμετώπισαν τη Βραζιλία, επικρατώντας με 4-2, σκορ που επαναλήφθηκε και στα ημιτελικά κόντρα στην Ουρουγουάη. Έτσι οι Ούγγοι έφθασαν στον τελικό, έχοντας απέναντί τους τη Δυτική Γερμανία, που προερχόταν επίσης από ευρείες νίκες (7-2 την Τουρκία και 6-1 την Αυστρία).
Οι Μαγυάροι προηγήθηκαν νωρίς στο σκορ, μόλις στο 6ο λεπτό με τον Πούσκας, και δύο λεπτά αργότερα ο Κόσιτς διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του. Υπό την καθοδήγηση του Ζεπ Χέρμπεργκερ τα «πάντσερ» έκαναν την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στο 10’ κατάφεραν να μειώσουν με τον Μόρλοκ, στο 18 είχαν ήδη ισοφαρίσει με τον Ραν και έξι λεπτά πριν από τη λήξη, σε μια αντεπίθεση ο Βάλτερ πάσαρε στον Ραν ο οποίος έγραψε το 3-2. Οι Ούγγροι συνέχιζαν να παλεύουν και βρήκαν δίχτυα λίγο πριν τη λήξη, όμως ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ και δύο λεπτά αργότερα σφύριξε το τέλος της αναμέτρησης.
Οι διεθνείς της Ουγγαρίας πήραν κλαίγοντας το δρόμο για τα αποδυτήρια, αφήνοντας τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν στον αγωνιστικό χώρο. «Είμαστε καλύτεροι, αλλά οι Γερμανοί αποδείχθηκαν ισχυρότεροι… Η μπάλα είναι στρογγυλή και στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι παράλογο», δήλωνε ο Πούσκας λίγο μετά τον αγώνα.
Με το σφύριγμα της λήξης χιλιάδες Γερμανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της κατεστραμμένης και ταπεινωμένης χώρας τους μόλις εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πανηγυρίζοντας τον τίτλο, γεγονός που ενέπνευσε και τον Σένκε Βόρτμαν να δημιουργήσει την ταινία «Το Θαύμα της Βέρνης», στην οποία καταγράφεται η πορεία της Δυτικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 1954 και δη στον τελικό της ελβετικής πόλης.