Τόκιο 2020: Εντός χρονοδιαγράμματος αλλά με «φωνές» για το κόστος
Πανέτοιμες θα είναι όλες οι εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, όπως φάνηκε από την τριήμερη επιθεώρηση που έκανε η ΔΟΕ στην Ιαπωνία αλλά και από τις δηλώσεις των υπευθύνων.
Η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 φαίνεται πως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά την παράδοση των ολυμπιακών έργων. Ο πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού της ΔΟΕ, Τζον Κόατες, ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία ανησυχία για τις προετοιμασίες στο Τόκιο, αφού η τοπική οργανωτική επιτροπή έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα έργα.
«Έχουμε τις αναφορές για την πρόοδο των έργων κατασκευής εγκαταστάσεων και δεν έχουμε καμία ανησυχία. Είστε εντός σε όλες τις προθεσμίες κατασκευής και δεν βλέπω τον λόγο, μια χώρα με τόσο πολιτισμό, να μην συνεχίσει έτσι και σε αυτό το ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την Τετάρτη (13/12) για το τέλος της τριήμερης επίσκεψης – επιθεώρησης από πλευράς της ΔΟΕ στο Τόκιο.
Υποσχέσεις για μείωση του μπάτζετ
Στην Ιαπωνία πάντως, γίνεται μεγάλη κουβέντα για το κόστος των έργων η οποία είχε προκληθεί με το άνοιγμα του Ολυμπιακού Σταδίου πριν από δυο χρόνια. Οι Ιάπωνες διοργανωτές είχαν αντιμετωπίσει αρκετή κριτική μέχρι τα επιτυχημένα εγκαίνια του «Musashino Forest Sport Plaza», που θα φιλοξενήσει το μπάντμιντον και την ξιφασκία του μοντέρνου πένταθλου. Το συγκεκριμένο γεγονός αύξησε αρκετά τη δημοτικότητα των διοργανωτών και πέρασε στο περιθώριο η αυστηρή κριτική που τους είχε ασκήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, πριν δυο χρόνια, όταν είχε υποστηρίξει πως προκαλείται το δημόσιο αίσθημα λόγω του κόστους των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του έργου.
Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Τζον Κοάτες. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCK ROBICHON
Οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ είχαν ζητήσει τότε από το Τόκιο να κάνει προσπάθεια να μειώσει το συνολικό κόστος των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση των Αγώνων. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για ευκαιρίες μείωσης του κόστους», υποσχέθηκε ο Κόατες και πρόσθεσε: «Η τελική έκδοση του μπάτζετ θα είναι έτοιμη ως το τέλος του χρόνου και θα το δούμε όταν θα πάμε στην Πιονγκτσάνγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου».
«Τρέχουν» τα έργα
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, είναι πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσίρο Μόρι ο οποίος στη δική του τοποθέτηση υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας του Τόκιο με άλλες πόλεις, ειδικότερα με αυτές που είχαν ισοπεδωθεί το 2011 από το τσουνάμι, στη Νοτιοανατολική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα την πυρηνική κρίση που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCK ROBICHON
Ο 80χρονος Μόρι, μίλησε μάλιστα για τις επαφές που είχε με τους ανθρώπους της ΔΟΕ και για την ξενάγησή τους στα έργα που γίνονται στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Τόκιο να είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Μια μάχη, που φαίνεται να κερδίζει στην παρούσα φάση.
«Οι Ολυμπιακές προετοιμασίες συνεχίζονται χωρίς προβλήματα. Η μεγαλύτερη μείωση του κόστους παραμένει μια προτεραιότητα, αλλά από την επόμενη χρονιά θα αρχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε περισσότερο στο Τόκιο. Άρα πρέπει να λύσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα παραμένει άλυτο, για να είμαστε σύμφωνοι με το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.