ΣΠΟΡ

Paradise Papers: Εμπλέκουν τώρα και τον παγκόσμιο πρωταθλητή της F1 Λιούις Χάμιλτον

Paradise Papers: Εμπλέκουν τώρα και τον παγκόσμιο πρωταθλητή της F1 Λιούις Χάμιλτον
Εμπλέκουν τον Λιούις Χάμιλτον στα Paradise Papers ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SRDJAN SUKI

Οι αποκαλύψεις του Guardian για το σκάνδαλο Paradise Papers αγγίζουν πλέον και τον αθλητισμό. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον φέρεται να είναι υπό εξέταση σχετικά με τους φόρους, που θα έπρεπε να πληρώσει για το πολυτελές λίαρ τζετ του.

Ο Χάμιλτον απέκτησε ένα πολυτελές λίαρ τζετ - κόκκινο Bombardier Challenger 605, αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων (23 εκατ. ευρώ) από τον Κανάδα και μέσω off shore εταιρειών εξετάζεται αν απέφυγε να πληρώσει φόρους ύψους περίπου 4 εκατ. € για την εισαγωγή του στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Guardian.

18551759


(Έρευνα για φορολογικά "κόλπα" του Χάμιλτον αποκάλυψε ο Guardian - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DIEGO AZUBEL)

Μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιρείων στους φορολογικούς παραδείσους των νησιών Μαν και Γκέρνσεϊ, στο στενό της Μάγχης, και στην Μάλτα, ο Χάμιλτον φέρεται να εκμίσθωσε το τζετ του στη νομική εταιρεία Appleby, από τις Παρθένες Νήσους, που είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου και αυτή με τη σειρά της σε άλλες εταιρείες, ώστε να έχει φοροαπαλλαγές (ακόμη και επιστροφή φόρου).

18582073


(Στα Paradise Papers εμπλέκουν τον Χάμιλτον - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / VALDRIN XHEMAJ)

O Guardian (που συνεργάστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), το BBC και 90 ακόμα συνεργαζόμενα Μέσα Ενημέρωσης) εμφανίζει επιπλέον τις λεπτομέρειες για ένα ταξίδι του Χάμιλτον με την τότε σύντροφό του, Νικόλ Σέρζινγκερ, το 2013, με μια μικρή στάση στη Νήσο του Μαν. Εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σχετικά με φόρους, που θα έπρεπε να πληρώσει.

Επίσημη θέση του Χάμιλτον δεν έχει υπάρξει, όμως ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2017 υποστηρίζει ότι δεν έχει άμεση σχέση και το λόγο σε κάθε ενέργεια είχαν οι ειδικοί σύμβουλοι και νομικοί του συνεργάτες. Σε αυτού μάλιστα είχε δώσει ρητές οδηγίες όλα να είναι νόμιμα, καθώς ο ίδιος δεν είχε την δυνατότητα και το χρόνο, να ασχοληθεί αυτοπροσώπως με τέτοιας φύσεω θέματα. Η περουσία του Χάμιλτον εκτιμάται σε περισσότερα από 130 εκατ. λίρες και ο ίδιος εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο για το Μόντε Κάρλο, και την Ελβετία στη συνέχεια (ζει εκεί από το 2007) ώστε να αποφύγει την υψηλή φορολογία.