ΣΠΟΡ

Οι παίκτες της Λάτσιο τιμούν την Άννα Φρανκ έναντι στην ρατσιστική επίθεση των οπαδών τους

Οι παίκτες της Λάτσιο τιμούν την Άννα Φρανκ έναντι στην ρατσιστική επίθεση των οπαδών τους
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS

Την Κυριακή, κατά την διάρκεια αγώνα πρωταθλήματος της Seria A, της πρώτης εθνικής κατηγορίας της Ιταλίας, οι οπαδοί της Λάτσιο προχώρησαν σε μία από τις πλέον ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ποδοσφαιρικά ματς. Κόλλησαν στις εξέδρες του σταδίου της ομάδας αυτοκόλλητα με τη φωτογραφία της Άννας Φρανκ, θύμα του Ολοκαυτώματος, να φορά φανέλα της αντίπαλης Ρόμα, αλλά και αυτοκόλλητα με αντισημιτικά συνθήματα. Η κίνησή τους, παρότι δεν είναι πρωτοφανής για τα ιταλικά γήπεδα, εγείρει το κοινό αίσθημα εντός και εκτός συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα χαρακτήρισε το περιστατικό «ανησυχητικό για τη χώρα», ενώ ο ποδοσφαιρικός σύλλογος αποφάσισε οι παίκτες να φορέσουν φανέλες με την φωτογραφία της Άννας Φρανκ κατά την προθέρμανση τους για τον σημερινό αγώνα με την Μπολόνια.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντο Λοτίτο, τόνισε πως με αυτή την κίνηση η ομάδα θα αποδείξει την προσήλωσή της στην καταπολέμηση «όλων των μορφών ρατσισμού και αντισημιτισμού».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, ο πρόεδρος του συλλόγου αποκάλυψε πως η ομάδα έχει επίσης σχεδιάσει τη διοργάνωση μίας ετήσιας εκδρομής για 200 νέους φιλάθλους της ομάδας στο Άουσβιτς, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να περιηγηθούν στο μέρος όπου έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί περισσότερο ένα εκατομμύριο άνθρωποι και συντελέστηκαν οι μεγαλύτερες φρικαλεότητες στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.

Η επικεφαλής της ιταλικής εβραϊκής κοινότητας, Ruth Dureghello, ανήρτησε στο twitter μία φωτογραφία με τα αυτοκόλλητα των οπαδών της Λάτσιο και τη συνόδευσε με το εξής μήνυμα: «Αυτό δεν είναι επίπεδο, δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν είναι αθλητισμός. Διώξτε τον αντισημιτισμό από τα γήπεδα».

Η ιταλική αστυνομία ερευνά την υπόθεση και με οδηγό το υλικό από τις κάμερες του γηπέδου έχει αναγνωρίσει 15 άτομα που εμπλέκονται στο περιστατικό, δύο εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Όλοι, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες φυλετικού μίσους.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις αντισημιτικές εκφράσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά επώδυνες σε όσους έχουν βιώσει τις συνέπειες της δίωξης των Εβραίων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή στον ιστότοπο της Άννας Φρανκ.

«Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο είναι μία από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις. Χαιρόμαστε που και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων άλλων ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων, έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους σχετικά με την πράξη», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Σε απάντηση της κίνησης των οπαδών της Λάτσιο η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν απ' όλους τους αγώνες της Serie A, B and C αυτή την εβδομάδα, ενώ σε όλα τα γήπεδα θα αναγνωστεί και ένα μέρος του βιβλίου της Άννας Φρανκ.

«Βλέπω έναν κόσμο που σταδιακά γίνεται έρημος. Ακούω τον κεραυνό που πλησιάζει, αυτόν που μία μέρα θα μας καταστρέψει όλους. Νιώθω τα πάθη εκατομμυρίων. Και, παρ΄όλα αυτά, όταν κοιτάζω τον ουρανό, νιώθω πως κατά κάποιο τρόπο όλα θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο, πως αυτή η αγριότητα θα λάβει τέλος, πως η ειρήνη και η ηρεμία θα επιστρέψουν και πάλι».

Αυτό είναι το απόσπασμα του βιβλίου που θα ηχήσει από τα μεγάφωνα των γηπέδων.

Νέο χαμηλό για το επίπεδο του ιταλικού ποδοσφαίρου

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Λάτσιο, γνωστοί και ως «ultras», έχουν βεβαρημένο παρελθόν αναφορικά με αντισημιτικές συμπεριφορές. Όμως, όλα τα ιταλικά γήπεδα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ρατσιστικών επεισοδίων.

Τον Απρίλιο ο Σάλεϊ Μουντάρι, διεθνής γκανέζος μέσος που αγωνίζεται στην Ιταλία, αποχώρησε από το γήπεδο κατά την διάρκεια αγώνα λόγω της ρατσιστικής επίθεσης που δέχθηκε από μερίδα οπαδών.

Ο ακαδημαϊκός Αλμπέρτο Τέστα, ο οποίος έχει συνυπάρξει με «ultras» τόσο της Λάτσιο όσο και της Ρόμα κατά τη διάρκεια της έρευνας για το βιβλίο του «Football, Fascism and Fandom: The Ultras of Italian Football», περιέγραψε το περιστατικό της Κυριακής ως ιστορικό χαμηλό για το επίπεδο του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ακόμη, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η κίνηση της Λάτσιο να φορέσει την φωτογραφία της Άννας Φρανκ θα βοηθήσει στην εξάλειψη του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

lazio1

Οι Ultras της Λάτσιο στον αγώνα κατά της γαλλικής Νις/REUTERS/Jean-Paul Pelissier

«Ο ρατσισμός στην κοινωνία της Ιταλίας είναι μία μεγάλη ασθένεια», είπε στο CNNi. «Υπάρχουν πολιτισμικά προβλήματα και προβλήματα που σχετίζονται με πως είναι δομημένη η κοινωνία. Είναι ένα ιδιαιτέρως περίπλοκο θέμα και όταν μιλώ γι’ αυτό τονίζω πως το γήπεδο της Ιταλίας – και ας μην ξεχνάμε πως η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη – αντανακλά το τι συμβαίνει στην κοινωνία».

«Εάν οι πολιτικοί δεν καταδικάσουν τον ρατσισμό και τα μέσα ενημέρωσης …αντιμετωπίσουν αυτό το περιστατικό χαριτολογώντας, τότε θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα».

«Ναι, η Λάτσιο έχει αντιδράσει δυναμικά. Είναι πολύ καλό το ότι το έκαναν. Αλλά, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως (αυτές οι συμπεριφορές) δεν είναι ανεκτές. Πρέπει να απαγορευτεί δια βίου η είσοδος στα γήπεδα (σε αυτούς του οπαδούς) », τόνισε ο Τέστα.

«Η Άννα Φρανκ δεν είναι μόνο ένα σύμβολο της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος, αλλά και ένα παιδί. Αυτό είναι ένα νέο χαμηλό στην ιταλική ιστορία του ποδοσφαίρου και του ρατσισμού».

Lazio to wear image of Anne Frank on shirts after fans' anti-Semitic slogans, by Aimee Lewis, CNN