ΠΚ 2018: Οι «Φαραώ» της Αιγύπτου και πάλι στο μουντιάλ (vids)
«Φωτιά πήρε» η Αίγυπτος το βράδυ της Κυριακής την ώρα που ο Μοχάμεντ Σαλάχ σκόραρε με πέναλτυ στις καθυστερήσεις και με το 2-1 επί του Κονγκό, η εθνική ομάδα της χώρας εξασφάλιζε το ένα από τα πέντε εισιτήρια για τα τελικά του μουντιάλ του 2018. Μια πρόκριση που έχει τη σφραγίδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ.
Στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 ήταν η τελευταία φορά, που οι φίλαθλοι είδαν τους «Φαραώ» σε τελική φάση μουντιάλ. Και τότε υπήρχε «ελληνικό χρώμα», με τα αδέλφια Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν να ακολουθούν στη Θεσσαλονίκη τον Μαγκντί Τολμπά του ΠΑΟΚ.
(Έκσταση σε όλη την Αίγυπτο για την ιστορική πρόκριση - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MOHAMED HOSSAM)
Και όμως η πιο επιτυχημένη ομάδα του Αφρικανικού ποδοσφαίρου βάσει τίτλων στο Κόπα Άφρικα (7 κατακτήσεις), έπρεπε να περιμένει 27 χρόνια για να πανηγυρίσει μια ανάλογη επιτυχία. Και πάλι με «κοινό στοιχείο» τη Θεσσαλονίκη.
(Οι παίκτες της Αιγύπτου πανηγυρίζουν - Πηγή: REUTERS / AMR ABDALLAH DALSH)
Ο δημιουργός Έκτορ Ραούλ Κούπερ
Ο 62χρονος τεχνικός δούλεψε δύο χρόνια στον Άρη (2009-2011). Και ήταν εκείνος που τον οδήγησε στα ευρωπαϊκά μονοπάτια και τους 32 του Europa League. Και όμως ο Κούπερ αμφισβητήθηκε από τους Έλληνες φιλάθλους, και έφυγε περίπου ως αποτυχημένος.
(Ο Κούπερ δίνει οδηγίες στο ματς με το Κονγκό - Πηγή: REUTERS / AMR ABDALLAH DALSH)
Στο Κάιρο πήγε το 2015, με μέτρια παρουσία στη Ρασίνγκ Σαντατέρ, την Τουρκική Ορντουρσπόρ και την Αλ Βασλ στα ΗΑΕ. Επανέφερε τη νοοτροπία του νικητή και η Αίγυπτος έφτασε σε τελικό Κόπα Άφρικα στις 5 Φεβρουαρίου.
Η ήττα από το Καμερούν στον τελικό προκάλεσε τριγμούς, όμως η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία τον στήριξε και λίγους μήνες μετά δικαιώθηκε. Η νίκη επί του Κονγκό με 2-1 έδωσε στην Αίγυπτο την πρωτιά στον 5ο προκριματικό όμιλο. Ακόμη και ήττα στο φινάλε από την Γκάνα δε θα έχει καμμία σημασία, αφού η διαφορά από τη 2η Ουγκάντα είναι στους 4 βαθμούς.
Τα δάκρυα του Σαλάχ
Αναμφισβήτητα ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Και ήταν εκείνος, που ανέλαβε το βαρύ φορτίο να εκτελέσει το κρίσιμο πέναλτυ στο 95, ενώ άπαντες ήταν σοκαρισμένοι από την ισοφάριση του 88 σε 1-1 (είχε ανοίξει και το σκορ στο 63).
(Στις αγκαλιές των φιλάθλων ο Μοχάμεντ Σαλάχ - Πηγή: REUTERS / AMR ABDALLAH DALSH)
Η ευστοχία του πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου έκσταση στην Αίγυπτο. Όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.
Το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοίτησε ο Σαλάχ, στην πόλη Μπασγιούν, έχει πλέον το όνομα του 25χρονου επιθετικού της Λίβερπουλ, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Αχμέντ Ντεΐφ.
Άνθρωποι μεσήλικες θυμήθηκαν τις δύο ισοπαλίες με Ολλανδία (1-1) και ΕΙΡΕ (0-0) και την ήττα με 1-0 από την Αγγλία, που έφερε τον αποκλεισμό στην Ιταλία, αλλά κετέδειξε το μέγεθος της ομάδας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
(Τρελλοί πανηγυρισμοί των Αιγύπτιων για την πρόκριση στο μουντιάλ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MOHAMED HOSSAM)
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, υποσχέθηκε ατομικό πριμ 85 χιλ. $ για κάθε παίκτη και μέλος της ομάδας, τους υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο και έκανε και ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter.
«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στην εθνική ομάδα για την ηρωική απόδοση και την πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ζήτω η Αίγυπτος».
Αυτή θα είναι η 3η φορά, που η Αίγυπτος θα βρεθεί σε τελική φάση μουντιάλ, καθώς ήταν και μία από τις ομάδες του μουντιάλ του 1934 χάνοντας 4-2 από την Ουγγαρία στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσε.
«Έκλεισαν εισιτήριο» για τη Ρωσία
15 πλέον ομάδες έχουν εξασφαλίσει θέση στα τελικά του μουντιάλ 2018 και θα βρεθούν στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι. Εκτός από την Αίγυπτο και η Πολωνία εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου της (2η η Δανία).
(Οι Αιγύπτιοι φίλαθλοι πανηγυρίζουν για την πρόκριση - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MOHAMED HOSSAM)
Ρωσία (διοργανώτρια), Βραζιλία, Ιράν, Ιαπωνία, Μεξικό, Βέλγιο, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Νιγηρία, Κόστα Ρίκα, Πολωνία και Αίγυπτος είναι κατά σειρά (χρονική) οι ομάδες, που προκρίθηκαν μέχρι σήμερα.