ΠΡΟΣΩΠΑ

Άλαν Τούρινγκ: Ο πρώτος «δημιουργός» ηλεκτρονικής μουσικής (aud)

Άλαν Τούρινγκ: Ο πρώτος «δημιουργός» ηλεκτρονικής μουσικής (aud)
twitter@@samdwebber

Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ, θεωρείται ο «πατέρας» της επιστήμης των υπολογιστών, ενώ έμεινε στην ιστορία και για την αποκρυπτογράφηση του κωδικού «Enigma» των Ναζί, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι ότι ο Βρετανός μαθηματικός, κρυπτογράφος και καθηγητής της λογικής, είναι επίσης και ο πιο παλιός δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής, αφού εκείνος παρουσίασε πρώτος το 1951 την πρώτη μουσική στον πλανήτη που δημιούργησε ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse, ο Τούρινγκ δημιούργησε τη μουσική σε μια μηχανή, στο Μάντσεστερ και πλέον μπορούμε να την ακούσουμε, χάρη σε μια ομάδα Νεοζηλανδών επιστημόνων, οι οποίοι αποκατέστησαν την ηχογράφησή της.

Η μουσική επιβίωσε σε έναν δίσκο γνωστό ως acetate disc, οι επιστήμονες φιλτράρισαν τον ήχο και άλλαξαν την ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική.

Οι Νεοζηλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν, προσφάτως, την «ακουστική» ανακάλυψή τους στον δικτυακό τόπο της British Library, στις 13 του περασμένου μήνα.

Η μουσική ξεκινά όπως μπορείτε να ακούσετε, με το «God Save the Queen», τον βρετανικό εθνικό ύμνο.

Λίγα λόγια για τον Άλαν Τούρινγκ

Ο Άλαν Τούρινγκ γεννήθηκε στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου 1912 κι εκτός από μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος, θεωρείται ως ο «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών» εξαιτίας της τεράστιας συνεισφοράς του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας του υπολογισμού, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στη «δοκιμή Τούρινγκ», έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.

Το έργο του, σύμφωνα με τη Wikipedia, από τη δεκαετία του '30 προσέδωσε στην ως τότε άτυπη έννοια του αλγορίθμου μία επίσημη, αυστηρή μαθηματική διατύπωση μέσω της λεγόμενης Μηχανής Τούρινγκ. Ο ίδιος διατύπωσε μαζί με τον Αλόνζο Τσερτς την περίφημη εικασία του, ευρέως αποδεκτή, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού είναι είτε ισοδύναμο είτε υποδεέστερο της Καθολικής Μηχανής Τούρινγκ, επομένως αυτή περιγράφει τον ευρύτερο δυνατό υπολογιστή γενικού σκοπού: είναι θεωρητικά ικανή να υπολογίσει ό,τι είναι δυνατό να υπολογιστεί αλγοριθμικά.

Οι επιστημονικές συνεισφορές του Τούρινγκ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ δημόσια κατά τη διάρκεια της ζωής του επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη. Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park), κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, όντας ο προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η ομάδα αυτή ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.

10764083

Πηγή: EPA/DPA/BERND THISSEN

Μετά τον Πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο, όπως λεγόταν, και κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954.