Κατερίνα Στεφανίδη: Χρυσή ελπίδα για το Ρίο
Με τον αέρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, έχοντας μάλιστα καταρρίψει και το ρεκόρ της Γιέλενα Ισινμπάγεβα, και με τις νίκες της στους αγώνες Diamond League στις αποσκευές της, η Κατερίνα Στεφανίδη είναι έτοιμη να αγωνιστεί στη μάχη για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με τις φετινές επιδόσεις της, τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ (άλμα 4,81μ.), όσο και στη σειρά αγώνων Diamond League, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική, αλλά και ψυχολογική κατάσταση, και μοιάζει έτοιμη να αντεπεξέλθει στο δύσκολο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμά της.
Η σταθερότητα που έχει επιδείξει από τις αρχές της χρονιάς στα άλματά της (4,90μ σε μίτινγκ κλειστού στίβου τον Φεβρουάριο, 4,86μ στο γκαλά της Φιλοθέης τον Ιούνιο, 4,81μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ τον Ιούλιο, ίδια επίδοση και στο Diamond League του Μονακό τον ίδιο μήνα, αλλά και 4,80μ στον αντίστοιχο αγώνα του Λονδίνου, λίγες μέρες αργότερα), την «οπλίζει» με αυτοπεποίθηση κι ενισχύει τις πιθανότητές της να βρεθεί στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια την ώρα που κάνει άλμα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2016/ Πηγή: EPA/ANP/OLAF KRAAK
Ακόμα ένα πλεονέκτημα της ελληνίδας πρωταθλήτριας, είναι το γεγονός ότι στα δύο Diamond League που αγωνίστηκε, νίκησε δύο από τις βασικές αντιπάλους της στο Ρίο, (δεδομένης και της απουσίας της Γιέλενα Ισινμπάγεβα) την Κουβανέζα Σίλβα και την Βραζιλιάνα Φαμπιάνα.
Η διαδρομή της «ιπτάμενης» Ελληνίδας από την Αθήνα ως το Ρίο, μέσω Στάνφορντ
Η Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1990 και μεγάλωσε στα γήπεδα του στίβου, καθώς οι γονείς της ήταν αθλητές του κλασικού αθλητισμού, στο τριπλούν ο πατέρας της και στις ταχύτητες η μητέρα της.
Η ίδια από μικρή μαγεύτηκε από το άλμα επί κοντώ και το ταλέντο της φάνηκε νωρίς, μια που ήδη από την κατηγορία των κορασίδων είχε αρχίσει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αρχικά σε σχολικό επίπεδο (χρυσό στη Γυμνασιάδα του 2006), ενώ μεγαλώνοντας κατέρριψε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της, καθώς και το παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ.
Ήταν μόλις 15 ετών όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές το 2005, όπου αναδείχθηκε νικήτρια με άλμα στα 4,30μ.
Δύο χρόνια αργότερα έφθασε στη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Οστράβα, με άλμα στα 4,25μ, ενώ με την ίδια επίδοση το 2008 κρέμασε στο στήθος της το χάλκινο μετάλλιο στο World Junior Championship στο Μπίντκος της Πολωνίας.
Στιγμιότυπο από τον αγώνα της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2016/Πηγή: EPA/ANP/KOEN VAN WEEL
Την ίδια χρονιά, η Κατερίνα Στεφανίδη, αρχίζει να αγωνίζεται με τους Stanford Cardinals, καθώς η υποτροφία που κέρδισε από το πανεπιστήμιο του Stanford την ανάγκασε να μετακομίσει στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα της συστηματικής προπόνησης δεν άργησαν να φανούν και το 2011 ήταν δεύτερη στο αμερικανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με άλμα στα 4,40μ., ενώ η ίδια επίδοση της χάρισε την τρίτη θέση στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου την ίδια χρονιά. Ακολούθησαν η δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και η τρίτη θέση στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45μ.
Στην πρώτη της συμμετοχή σε αγώνες ως ενήλικη, η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε την τρίτη θέση στο αμερικάνικο πρωτάθλημα κλειστού στίβου με επίδοση 4.35μ.
Το 2012 βελτίωσε κατά πολύ την επίδοσή της (4,48μ.), κερδίζοντας το πρωτάθλημα στο Pac-12, που έγινε στο Όρεγκον, ενώ ένα μήνα αργότερα έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στο Ντέ Μόιν, στην Αιόβα με 4.45μ. Το ρεκόρ της σεζόν έγινε στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4,51μ τον Ιούλιο του 2012, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για αθλήτριες κάτω των 23 ετών. Εκείνη τη χρονιά είχε και την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στιγμιότυπο από προσπάθεια της Κατερίνας Στεφανίδη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ζυρίχη το 2014/Πηγή: EPA/KEYSTONE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Το 2014 βελτίωσε την επίδοσή της στον κλειστό στίβο με 4,55μ, αλλά και στον ανοικτό στίβο βελτίωσε το προσωπικό της ρεκόρ στα 4,57μ, ενώ πέτυχε νέο ρεκόρ στα 4,60 στο Diamond League της Νέας Υόρκης, όπου κατετάγη τέταρτη.
Ακολούθησε, την ίδια χρονιά, η πρώτη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, όπου εκπροσωπώντας την Ελλάδα κέρδισε, με άλμα στα 4,55μ.
Στο Diamond League της Γλασκώβης βελτίωσε την προσωπική της επίδοση πετυχαίνοντας άλμα στα 4,65μ, κερδίζοντας την τρίτη θέση, ενώ μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4,71, ισοφαρίζοντας και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.
Η Κατερίνα Στεφανίδη με το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας το 2015/ Πηγή: EPA/FILIP SINGER
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014 στη Ζυρίχη κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4,60μ., ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε την τρίτη θέση στο μίτινγκ του Μπέρμινχαμ με 4.57μ, ενώ ήταν δεύτερη στη συγκεντρωτική βαθμολογία του Diamond League για το 2014.
Το 2015 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με 4.77 μ., κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας, ενώ στην αρχή της χρονιάς είχε κερδίσει και τα Millrose Games με 4.60 μ.
Το 2016 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ελληνίδα πρωταθλήτρια, που τον Μάρτιο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, κρεμώντας στο στήθος της το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Άμστερνταμ.
Η Κατερίνα Στεφανίδη στο βάθρο με τις τρεις νικήτριες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ το 2016/EPA/STEVE DIPAOLA
Πέρα από τις εντατικές της προπονήσεις και τους στόχους της στον αθλητισμό, η Κατερίνα Στεφανίδη επικεντρώνεται και στις σπουδές της. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, πήρε το bachelor της στο Stanford και το master της από το Arizona State University, ενώ μετά το Ρίο θα συνεχίσει για το διδακτορικό της στην Ψυχολογία.