Τζέρεμι Κόρμπιν: Ένας αντάρτης των Εργατικών που ονειρεύεται την Ντάουνινγκ Στριτ
Ηθελε να εκμεταλλευθεί την σύγχυση του Brexit για να μεταφέρει τις αποσκευές του στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο ευρωσκεπτικιστής Τζέρεμι Κόρμπιν δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την περασμένη Τετάρτη ικανή κοινοβουλευτική υποστήριξη για να ανατρέψει την κυβέρνηση των Τόρις.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, 69 ετών, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της συντηρητικής κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη ταπεινωτική απόρριψη της συμφωνίας του Brexit που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαπραγματεύθηκε μετά κόνων και βασάνων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηλπιζε ότι θα ακολουθούσε την επομένη άλλη μία συντριπτική ήττα της βρετανίδας πρωθυπουργού.
Ομως, η συντηρητική πρωθυπουργός επιβίωσε με μία ισχνή πλειοψηφία 19 ψήφων, αφού οι Τόρις και οι βορειοιρλανδοί σύμμαχοί τους του κόμματος DUP ένωσαν τις ψήφους τους παρά την αρνητική τους στάση απέναντι στην συμφωνία του Brexit.
Από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 που αποφάσισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει κρατήσει επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στο Brexit, σε ένα κόμμα οι βουλευτές του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους φιλοευρωπαίοι και υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Κατά καιρούς έχει κάπως αποσαφηνίσει την θέση του, τασσόμενος υπέρ μίας συμφωνίας εξόδου που θα διατηρεί την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και βελτιώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και την Τετάρτη, αρνήθηκε την πρόσκληση της Τερέζα Μέι να συμμετάσχει στις πολυμερείς συνομιλίες για το Brexit, όσο η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Brexit άνευ συμφωνίας.
Κανείς δεν τον υπολόγιζε, ωστόσο, όταν επικράτησε, κατά γενική έκπληξη, στην ψηφοφορία μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος το 2015. Θεωρούμενος ως αριστερίζων, ονειροπόλος, ο σχεδόν 70χρονος, με την άσπρη γενειάδα και τα τριμμένα κοτλέ σακάκια, κατόρθωσε να επιβιώσει και να σταθεροποιήσει την θέση του στη ηγεσία των Εργατικών με την βοήθεια του κινήματος «Momentum», που βρίσκεται στην ακραία αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
«Εχει πλήρη έλεγχο επί του κόμματος με εξαίρεση την υπόθεση του Brexit», δηλώνει ο Tim Bale, καθηγητής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Διότι «τόσο η κομματική βάση, όσο και ορισμένα συνδικάτα θα ήθελαν το Εργατικό Κόμμα να εξελίξει την θέση του και να προσπαθήσει να σταματήσει το Brexit, υποστηρίζοντας, για παράδειγμα, δεύτερο δημοψήφισμα».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ποντάρει μέχρι στιγμής στο σενάριο των βουλευτικών εκλογών, αλλά φρόντισε να δηλώσει ότι κρατά «ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», άρα και αυτό της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.
Με το όνειρο των εκλογών να χάνεται σιγά σιγά και τις πιέσεις των φιλοευρωπαίων να αυξάνονται, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα βρεθεί αναμφίβολα αντιμέτωπος με το ερώτημα αν θα υποστηρίξει ή μη την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Η υποστήριξη όμως αυτού του σεναρίου ενδεχομένως θα κόστιζε στον Τζέρεμι Κόρμπιν τις παραιτήσεις σειράς μελών της σκιώδους κυβέρνησης που φοβούνται τις επιπτώσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες που ψήφισαν υπέρ του Brexit.
«Θα ερχόμουν πραγματικά σε δύσκολη θέση εάν υποστηρίζαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Δεν θα είχα άλλη επιλογή από τη παραίτηση αν ήταν να διατηρήσω οποιαδήποτε ελπίδα να κρατήσω την θέση μου και να εκπροσωπήσω τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς μου», προειδοποίησε ένας από τους βουλευτές των Εργατικών.
«...η ιδέα της διακοπής του Brexit είναι λανθασμένη και θα έκοβε τους δεσμούς με εκατομμύρια παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους», εξήγησε υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης που έχει προειδοποιήσει προσωπικά τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Αντισυμβατικός και στις... σημειώσεις: Λίγες ημέρες μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μέι, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έδωσε ομιλία στο Χέιστινγκς. Οι σημειώσεις του ήταν γραμμένες πάνω σε μία παρτιτούρα - REUTERS/Peter Nicholls
Ομως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αισθάνεται σαν στο σπίτι του στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, γι΄αυτό στις ομιλίες του δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η φτώχεια. Υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις εθνικοποιήσεις ορισμένων υπηρεσιών όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές, τον έλεγχο των ενοικίων. Ετσι, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης των Τόρις ήταν εύκολος και προσοδοφόρος στόχος για τον ηγέτη των Εργατικών.
Χορτοφάγος και ποδηλάτης
Γεννημένος στις 26 Μαΐου 1949, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχτισε την πολιτική του συνείδηση με την βοήθεια των γονιών του, ενός μηχανικού και μίας εκπαιδευτικού, που γνωρίσθηκαν και ερωτεύθηκαν σε μία διαδήλωση κατά του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.
Μεγάλωσε στην δυτική Αγγλία και δεν ήταν καθόλου φανατικός με τις σπουδές. Με το απολυτήριο του λυκείου στην τσέπη έφυγε για δύο χρόνια στην Τζαμάικα, όπου εργάσθηκε για μία φιλανθρωπική οργάνωση. Με την επιστροφή του, εγκαταστάθηκε στο Ιλινγκτον, συνοικία του βορείου Λονδίνου, επίκεντρο της αριστερής αμφισβήτησης της εποχής.
Συνδικαλιστής, το 1963 εξελέγη βουλευτής αυτής της περιφέρειας, όπου ζει από τότε σε ένα ταπεινό σπίτι, με την τρίτη του σύζυγο, μία Μεξικανή , 20 χρόνια μικρότερή του. Εχει τρεις γιους.
Χορτοφάγος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει το 2015 στον Guardian ότι ζει μία νορμάλ ζωή και ότι συνεχίζει να μετακινείται με ποδήλατο.
Επειτα από την εποχή της κεντρώας γραμμής που επέβαλε ο Τόνι Μπλερ στο Εργατικό Κόμμα, έδωσε μάχες για να επιβάλει το δικό του αριστερό όραμα και ήρθε σε σύγκρουση με ένα μέρος του μηχανισμού που δεν μπορούσε να το χωνέψει ότι η αριστερή πτέρυγα ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ψηφίσει αντίθετα από την γραμμή του κόμματός του 533 φορές από το 1997.
Διαιρέσεις και πολεμική
Μετά το δημοψήφισμα του 2016 αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος. Κατηγορούμενος ότι δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει το Brexit, ο ευρωσκεπτικιστής Κόρμπιν εισπράττει μία πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του. Αλλά επιβιώνει.
Τον Ιούνιο 2017, κατά γενική έκπληξη, είναι ο μεγάλος κερδισμένος των βουλευτικών εκλογών, βελτιώνοντας το σκορ των Εργατικών την ώρα που λοιδορείται στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι τότε που η Τερέζα Μέι χάνει τη απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή.
Ωστόσο, έκτοτε, το κόμμα του παραμένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις την ώρα που οι Τόρις κονταροχτυπιούνται γύρω από το Brexit.
Οι θέσεις του τρομάζουν τους μετριοπαθέστερους ψηφοφόρους και είναι το φόβητρο των οικονομικών κύκλων. Η εικόνα του έχει πληγεί από σειρά υποθέσεων αντισημιτισμού στις τάξεις των Εργατικών, τις οποίες και κατηγορείται ότι δεν αντιμετώπισε αποφασιστικά.