ΠΡΟΣΩΠΑ

Σαν σήμερα ο Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε τον απόπλου της ζωής του

Σαν σήμερα ο Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε τον απόπλου της ζωής του

"Χρυσός Έλληνας" ως ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού στόλου στον καιρό του και αντίπαλο δέος του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Σταύρος Νιάρχος, εφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του ομώνυμου ιδρύματος γεννήθηκε σαν σήμερα, 3 Ιουλίου στην Αθήνα.  

Γιος του Σπύρου Νιάρχου, εμπόρου λαδιών, και της Ευγενίας Κουμάνταρου, κόρης του αλευροβιομήχανου Σταύρου Κουμάνταρου και μέλους της ομώνυμης οικογένειας ο Σταύρος Νιάρχος καταγόταν από την πλευρά του πατέρα του από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν ανηψιός του Νικόλαου Κουμάνταρου, βιομήχανου, εφοπλιστή και βουλευτή, και πρώτος ξάδελφος της Ντόλλυ Γουλανδρή.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση αλευρόμυλων. Την περίοδο εκείνη αγόρασε μέσω της οικογενειακής εταιρείας 6 φορτηγά πλοία.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου πήρε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νορμανδία, γι' αυτό και τιμήθηκε με τον "Μεγαλοσταυρό του Τάγματος του Φοίνικος", με τον "Ταξιάρχη του Τάγματος του Γεωργίου του Α΄" και με τον "Ταξιάρχη του Τάγματος των Αγίων Γεωργίου και Κωνσταντίνου". Στη συνέχεια ασχολήθηκε επιτυχώς με τη ναυτιλία, κυρίως με τις μεταφορές πετρελαίου, αποκτώντας τεράστια περιουσία.

Το 1958 ίδρυσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία το 1985 περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης το 1955 έκανε τη βασική επένδυση για τη δημιουργία των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου, τα οποία κρατικοποιήθηκαν το 1976.

Stavros niarxos

Ο Νιάρχος παντρεύτηκε το 1930 την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναύαρχου, αλλά ο γάμος διήρκησε ελάχιστους μήνες. Το 1939 τέλεσε δεύτερο γάμο με την Μελπομένη Κάππαρη, κόρη εφοπλιστή από τη Σύρο, και το 1947 νυμφεύθηκε σε τρίτο γάμο, την Ευγενία Λιβανού, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού.

Με την Ευγενία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Φίλιππο, τον Σπύρο, τον Κωνσταντίνο και την Μαρία. Το 1965 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο με την Σαρλότ Φορντ, δισέγγονη του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έλενα Φορντ.

Το 1970 η τέως σύζυγός του Ευγενία Λιβανού βρέθηκε νεκρή στο ιδιόκτητο νησί της οικογένειας, τη Σπετσοπούλα. Ένα χρόνο αργότερα ο Νιάρχος έκανε τον πέμπτο γάμο του. Παντρεύτηκε την αδελφή της Ευγενίας, την Τίνα Λιβανού (πρώην σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση), η οποία πέθανε το 1974.

Η συλλογή έργων τέχνης του, ήταν μια από τις σπουδαιότερες διεθνώς. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής του ξεχωρίζει μια πολύ ακριβή αυτοπροσωπογραφία του Πάμπλο Πικάσο (Yo, Picasso), του 1901, που ανήκει στην μπλε περιόδο του καλλιτέχνη. Άλλοι σημαντικοί πίνακες είναι κάποιοι του Βίνσεντ βαν Γκογκ, καθώς και ο πίνακας του Πωλ Γκωγκέν, Cavaliers sur la plage, του 1902. Την συλλογή συμπλήρωσε αργότερα ο γιος του Φίλιππος, με έργα όπως το Red Marilyn και το Green Car Crash (Green Burning Car I) του Άντι Γουόρχολ.

Ο Νιάρχος απεβίωσε το 1996 και με τη διαθήκη του άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

TIME NIARCHOS

"Ο Σταύρος Νιάρχος συνέλαβε τη σημασία τού να σκέφτεται και να δρα κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο πολλά χρόνια προτού ο όρος 'παγκοσμιοποίηση' αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως" σημειώνει στο βιογραφικό του σημείωμα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. "Οι επιχειρήσεις του ξεκίνησαν από τον τόπο της καταγωγής και γέννησής του, την Ελλάδα, αλλά τα επιτεύγματά του αναδείχθηκαν διεθνώς. Αν και ήταν κυρίως γνωστός από τις δραστηριότητές του στο χώρο της ναυτιλίας, οι πολλαπλές και διαφορετικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας από την εποχή της σύστασης του 'Ομίλου Νιάρχου', το 1939, μέχρι και το θάνατό του, τον Απρίλιο του 1996. Ο Σταύρος Νιάρχος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο καινοτόμους και επιτυχημένους επιχειρηματίες του 20ού αιώνα".

Σαν σήμερα

Jim Morrison 1969

324: Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης το Λικίνιο, ο οποίος διαφεύγει στο Βυζάντιο.

1608: Ο γάλλος εξερευνητής, Σαμουέλ ντε Σαμπλέν, ιδρύει την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία στον Καναδά και σημείο εμπορικών συναλλαγών κατά μήκος του ποταμού Σεντ Λόρενς, το γνωστό Κεμπέκ.

1815: Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ προσπαθεί να διαφύγει από τη Γαλλία.

1819: Στις ΗΠΑ, ανοίγει η πρώτη τράπεζα αποταμίευσης στη Νέα Υόρκη.

1863: Κατά την τρίτη μέρα της Μάχης του Γκέτυσμπεργκ, αποτυγχάνει η τελευταία προσπάθεια του στρατηγού των Νοτίων, Ρόμπερτ Λη, να διασπάσει τις γραμμές του μετώπου των Βορείων, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η πιο σημαντική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1882: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Θα χρειαστούν 50 χρόνια, για να ολοκληρωθεί το 1931.

1884: Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από τους δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.

1905: Στη Γαλλία, ψηφίζεται νόμος στη Βουλή για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Οι καθολικοί και ο Πάπας αντιδρούν.

1919: Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί για τη σημαία της χώρας τα χρώματα της επανάστασης του 1848, δηλαδή το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό.

1922: Επιστρατεύονται όλοι οι Έλληνες έφεδροι της Μικράς Ασίας, που υπηρετούν στο στρατό λιγότερο από δυο χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση αποδέχεται την αυτονόμηση της Μικράς Ασίας.

1962: Η Αλγερία γίνεται ανεξάρτητο κράτος. Με ποσοστό συμμετοχής 91,23% σε δημοψήφισμα το 99,72% των Αλγερινών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, σε συνεργασία με τη Γαλλία. Ο Μπεν Κέντα προβαίνει στην εγκατάσταση προσωρινής κυβέρνησης στο Αλγέρι.

1990: Η Λευκορωσία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ..

2002: Η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εντοπίζεται στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια. Βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ρουκέτες οι οποίες είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα, αλλά και η σημαία της.

Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ο τσέχος συγγραφέας, Φραντς Κάφκα («Η Δίκη»), ο έλληνας μεγιστάνας, Σταύρος Νιάρχος και το 1962 ο αμερικανός ηθοποιός, Τομ Κρουζ.

Την ίδια μέρα το 1935 πέθανε ο γάλλος αυτοκινητοβιομήχανος, Αντρέ Γκιστάβ Σιτροέν και το 1971 ο αμερικανός ρόκερ και ηγέτης των Doors, Τζιμ Μόρισον.