ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετωπική» στη Βουλή για τη διαχείριση του ναυαγίου και την πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε τον Σαρωνικό

«Μετωπική» στη Βουλή για τη διαχείριση του ναυαγίου και την πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε τον Σαρωνικό
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε μονομαχία Κουρουμπλή – Γεωργιάδη εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας που δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση της κρίσης παραδέχθηκε ότι αναχώρησε για το Λονδίνο μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, λέγοντας ωστόσο, πως αυτό έγινε γιατί η ενημέρωση που είχε ήταν πως η στεγανοποίηση είχε φθάσει στο 95%.

Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» μετά τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της ΝΔ πως πλοίο του EMSA βρισκόταν στο Πέραμα από τις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου και οι ευθείες βολές προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή πως ψεύδεται συστηματικά προκειμένου να παραπλανήσει τη Βουλή και τους πολίτες, προκάλεσαν άγρια κόντρα με βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Προς επίρρωση μάλιστα, των ισχυρισμών του κατέθεσε το επίσημο στίγμα του απορρυπαντικού πλοίου που αποδεικνύει περίτρανα σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη την ανικανότητα του υπουργού Ναυτιλίας να διαχειριστεί τις συνέπειες του ατυχήματος. «Για την καταστροφή έχει ευθύνη προσωπικά ο υπουργός και ο υφυπουργός, τα ξέρατε όλα και κάνετε τα στραβά μάτια για την καρέκλα», είπε επί λέξει και χαρακτήρισε αξιοθρήνητη την εικόνα του Παναγιώτη Κουρουμπλή που παραμένει κολλημένος στην καρέκλα του.

doc2
doc8
doc1 copy
doc2 copy

Τον υπουργό Ναυτιλίας, που κάλεσε τα κόμματα να συνυπογράψουν τη μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την επανεξέταση όλων των αθωωτικών αποφάσεων για λαθρεμπόριο τα τελευταία 10 χρόνια, έσπευσε να υπερασπιστεί ο προκάτοχός του Θοδωρής Δρίτσας. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για θεατρινισμούς Γεωργιάδη, καθώς στο ημερολόγιο γέφυρας του επίμαχου πλοίου αναφέρεται πως τελείωσε τις εργασίες την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Γεωργιάδη –«έρχεστε εδώ με ύφος εισαγγελέα και ψέμα στο ψέμα και με αθλιότητα στην αθλιότητα», είπε και περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε για γκεμπελισμό τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. «Το πλοίο απελευθερώθηκε την Τρίτη γιατί μάζευε τα πετρέλαια του Blue Star Πάτμος... Είστε αδιάβαστοι, ο κανονισμός της EMSA αναφέρει ότι η χώρα πρέπει να εξαντλήσει τις εθνικές της δυνατότητες και μετά να δοθεί σήμα, ώστε να ετοιμαστεί το σκάφος εντός 24 ωρών, αυτή είναι η μόνη αλήθεια, όλα τα άλλα είναι γκεμπελίστικα από εκείνους που λατρεύουν τον Γκέμπελς», αντέτεινε ο κ. Κουρουμπλής με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιμένει πως το πλοίο ήταν στο Πέραμα από τη Δευτέρα και πως ο υπουργός συνεχίζει τα ψέματα. «Σήκω ρε και ζήτα μου συγνώμη αν φοράς παντελόνια», είπε σε έντονο ύφος προς τον υπουργό ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε αναφορά του για συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που υπέγραψε τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. «Είστε ο πρώτος ρουσφετάκια», συνέχισε.

«Το ψέμα είναι κοντό, θα έρθει η ώρα των ευθυνών, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο, εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, αλλά αγρότη από την Αιτωλοακαρνανία, έφθασα εδώ που είμαι με αγώνες και είμαι στόχος σας» είπε σε άλλη παρέμβασή του –προς τη Ντόρα Μπακογιάννη . Κατηγόρησε ακόμη, τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι μετέβαλλε απόφαση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη για το καθεστώς του νηογνώμονα που χορηγεί τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. «Αν εγώ μπορούσα σε 99 μέρες να βγάλω μια κακή απόφαση - αν και κανονικά ήταν ορθή και έσπασε ένα μονοπώλιο - εσείς σίγουρα μπορούσατε να την αλλάξετε σε 2,5 χρόνια», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Να είσαι πιο προσεχτικός όταν απευθύνεσαι σε μένα, όταν εσύ ήσουν οπαδός ακροδεξιών οργανώσεων, εγώ διωκόμουν με το νόμο 4000 περί τεντυμποϊσμού», απάντησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν αλλά μετά την κρίση, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος , επισημαίνοντας πως «εν μέσω κρίσης ο επικεφαλής δεν φεύγει».

Ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Ναυτιλίας για τους χειρισμούς της στη διαχείριση του ναυαγίου, επέρριψαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει μία οικολογική καταστροφή», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για ολιγωρία της κυβέρνησης στη διαχείριση των συνεπειών του ναυαγίου. Επεσήμανε την απουσία ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της ρύπανσης, ενώ αναφέρθηκε στα φαινόμενα λαθρεμπορίου και των ληγμένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων, λέγοντας ότι «κάτι βρωμάει στον Σαρωνικό και δεν είναι μόνο το χυμένο μαζούτ». «Στην πολιτική οι εντάσεις λύνονται με παραιτήσεις», επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.