Φλαμπουράρης: Αφού αντέξαμε στη δεύτερη αξιολόγηση, η τρίτη θα είναι ευκολότερη
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξη του εξέφρασε την πεποίθηση του πως η χώρα είναι πλέον θωρακισμένη, μέσω, της επίτευξης σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και της αξιοποίησης των γεωπολιτικών μας πλεονεκτημάτων και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης.
«Με αυτή την έννοια, μπορώ να πω ότι οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών έπιασαν τόπο και νομίζω ότι, αφού αντέξαμε στη δεύτερη αξιολόγηση, η τρίτη θα είναι αρκετά ευκολότερη», είπε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση κατάφερε «να αποτρέψει την ολική καταστροφή και να επαναφέρει την αξιοπιστία της χώρας με τις κατά το δυνατόν λιγότερες απώλειες για τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Είπε ότι υπάρχουν όλα τα αντικειμενικά δεδομένα για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη «η φετινή να είναι η τελευταία μνημονιακή ΔΕΘ», ενώ αναφορικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι η απάντηση στο ζήτημα αυτό εξαρτάται κυρίως από τον χρόνο υλοποίησης της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι εταίροι.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για τις Σκουριές, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θέλει τις υγιείς παραγωγικές επενδύσεις όπου θα επιδιώκεται ο συνδυασμός της οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της ιστορίας του τόπου μας», προσθέτοντας «στα τσακίδια θα πάνε οι κρατικοδίαιτες επενδύσεις, τα θαλασσοδάνεια και η διαφθορά».
Ως προς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, την κάλεσε να απαντήσει «πώς έγινε ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας να φιλοξενείται σήμερα σε χιλιάδες σελίδες δικογραφιών; Εμείς τα κάναμε αυτά; Δεν δικαιούνται να μιλούν. Αυτοί έφτιαξαν ένα σύστημα που μεγιστοποιούσε τις συγκρούσεις στις αδειοδοτήσεις για να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και μας το κληροδότησαν».
Κατέστησε σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι φιλική προς τους επενδυτές» έχοντας αποδείξει τις προθέσεις της για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί την αντιμετώπιση παθογενειών και γραφειοκρατικών εμποδίων δεκαετιών. Είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είναι η εξασφάλιση των μέγιστων περιθωρίων διατήρησης του δημοσίου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, ενώ στις εταιρείες ύδρευσης, στα δίκτυα της ΔΕΗ και στην Εγνατία Οδό βασικός μέτοχος παραμένει το κράτος και η όποια ιδιωτικοποίηση θα αφορά στη διάθεση ποσοστού.
Ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ μπορεί να ανατραπεί καθώς «θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει την προσπάθειά μας και θα μας το δείξουν τη στιγμή που πρέπει».
Ως προς την επίθεση και τις απώλειες την μεσαίων στρωμάτων, τόνισε ότι η συρρίκνωσή τους είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, προσθέτοντας «τα μεσαία στρώματα δέχτηκαν επίθεση, όπως, άλλωστε, δέχτηκαν και τα υψηλά εισοδήματα, τα οποία όμως έχουν πρόσθετες δυνατότητες διαφυγής. Πάντως, σε ό,τι αφορά στους μεσαίους, τώρα υπάρχει κάποιο περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις».
Είπε ότι παρά τις δυσκολίες, σειρά ζητημάτων που αλλάζουν ουσιαστικά την ζωή των πολιτών, προχωρούν, ενώ αναφορικά με τις ‘προοδευτικές μεταρρυθμίσεις’, είπε ότι «θα βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο, θα ισορροπήσουμε την οικονομία και οι κοινωνικές τομές θα γίνουν νηφάλια στην επόμενη τετραετία, εάν μας το επιτρέψουν οι πολίτες»
Εξέφρασε την υπερηφάνειά του για το kathimerinotita.gov.gr., καθώς «οι πολίτες έχουν ήδη καταλάβει ότι η Καθημερινότητα αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να απαιτούν τη φροντίδα του κράτους και δεν τους υποχρεώνει να τη ζητιανεύουν».
Τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι «δυστυχώς η "ηγεσία" του Κεντρώου χώρου συνεχίζει την ανιστόρητη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της Αριστεράς», αλλά «ευτυχώς, ο προοδευτικός κόσμος δεν τους ακολουθεί» και κατέληξε: «Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο αυτό τον κόσμο, μέσα από τους κοινωνικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, σε μια σχέση συνεννόησης και αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική, να διαμορφώσουμε από κοινού την Ελλάδα της νέας εποχής».