ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Σταθμός για τις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας η επίσκεψη Μακρόν

Κατρούγκαλος: Σταθμός για τις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας η επίσκεψη Μακρόν
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μείζον πολιτικό γεγονός, όχι μόνον για τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών αλλά για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου, ο κ. Κατρούγκαλος, αποτιμώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και μιλώντας για τη σημασία της, επισήμανε πως «ανέδειξε, αφενός, τη στρατηγική σημασία της ιστορικά δοκιμασμένης φιλίας των δύο λαών» και «αφετέρου, απετέλεσε την πανηγυρικότερη επιβεβαίωση της στροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

«Η αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου που ταξίδεψε με τον Πρόεδρο, επέστρεψε στην Ελλάδα ακριβώς γιατί διαβλέπει σε αυτήν ένα ασφαλή πλέον επιχειρηματικό προορισμό», τόνισε, σημειώνοντας ότι υπήρξαν ήδη πολύ σημαντικές συμφωνίες μεταξύ δημόσιων επιχειρήσεων, ιδιωτικών κολοσσών και κλάστερ καινοτομίας, με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον.

Υπογράμμισε επίσης τη στήριξη του ηγέτη της Γαλλίας στο θέμα του χρέους και τη ρητή προειδοποίηση του προς το ΔΝΤ να μη θέσει νέες απαιτήσεις, πέραν των συμφωνηθέντων, σημειώνοντας πως αποτελεί σημαντική συμβολή στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κηδεμονία των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Εξίσου, χαρακτήρισε κορυφαίας θεσμικής σημασίας γεγονός «τη σύμπτωση απόψεων των δύο ηγετών, του Προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού, στην ανάγκη να εκδημοκρατιστεί η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ως υπαρξιακό θέμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, επισήμανε πως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης με έμφαση το ζήτημα της εμβάθυνσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την πρόταση του να μην υπάρξει μόνον υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και υπουργός Κοινωνικής Συνοχής.

«Με τον τρόπο αυτό δεν θα αντιμετωπισθούν μόνον οι ανισότητες μεταξύ των κρατών, αλλά και στο εσωτερικό τους. Ο αναπροσανατολισμός της ΕΕ από τη μονόπλευρη λιτότητα στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή δεν αποτελεί μόνον στοίχημα επιβίωσης για την ίδια, αλλά και προϋπόθεση για το νέο κοινωνικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που προωθεί ήδη η κυβέρνηση μας» υποστήριξε.