ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία: Ο Μακρόν στήριξε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις κι αποχαιρέτησε την Αθήνα

Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία: Ο Μακρόν στήριξε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις κι αποχαιρέτησε την Αθήνα

Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης, αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους έστειλε κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ απόλαυσε κι έναν απογευματινό περίπατο στο κέντρο της πρωτεύουσας, με την σύζυγό του, πριν αναχωρήσουν, με διαφορετικά αεροσκάφη.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αποχαιρέτισε με θερμό εναγκαλασμό στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μακρόν και την Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έως τη σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους. Λίγο πριν από την αναχώρηση, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν είχαν κατ' ιδίαν σύντομη συνομιλία σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Από τον λόφο της Πνύκας, με φόντο την Ακρόπολη, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη. Ξεκίνησε την ομιλία του στην ελληνική γλώσσα και εισέπραξε θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους.

Λίγο πριν το προεδρικό αεροσκάφος αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλαν από κοινού το μήνυμα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, μιλώντας με Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Νιάρχος, καλώντας τους μάλιστα να επενδύσουν στην Ελλάδα.

4220574


Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση, σημειώνοντας πως «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ». Απευθυνόμενους στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη έχουν επενδύσει στην Ελλάδα υπογράμμισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην χώρα».

Τσίπρας: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως έναν «εξαιρετικά σημαντικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» και, όπως είπε, δεν θα το μετανιώσουν.

4220600

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Πηγή:EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», επεσήμανε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Όσοι ήδη επενδύουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν επενδύσει ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί.

4220594 copy


Πηγή:EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση.

«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.

Κατά την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωνε τους ακολούθους του στο Twitter για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της ομιλίας του σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μια... διαφορετική συνάντηση, καθώς συνομίλησε με τον σύμβουλο στρατηγικής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ. Μάλιστα οι δύο άνδρες πόζαραν από κοινού στους φωτογράφους χαμογελαστοί, κρατώντας την φανέλα των ερυθρολεύκων.

Τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πριν βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να συναντηθεί με τους επιχειρηματίες, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομίλησαν για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν απολάμβανε την βόλτα της στις ελληνικές αρχαιότητες.

Μετά την ξενάγησή της από την σύντροφο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Ακρόπολη αλλά και στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής της, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας την Παρασκευή ξεναγήθηκε στην Αρχαία Αγορά συνοδευόμενη από την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βλασία Παυλοπούλου, η οποία της δώρισε ένα χρυσό κολιέ με φύλλα ελιάς.

4220742


Πηγή:(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Η πρώτη μέρα του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

O Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από 39 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, τους υπουργούς οικονομικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων και τη σύζυγό του Μπριζίτ, έφθασε στη μία μετά το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα για την πολυαναμενόμενη διήμερη επίσκεψή του - την πρώτη επίσημη ως αρχηγός κράτους.

Με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες φιλοσόφους που έκαναν γνωστή τη χώρα σε όλη την Υφήλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποθέωσε τον ελληνικό πολιτισμό και ξεδίπλωσε το όραμά του για την Ευρώπη.

4220040

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» , διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης»


Πηγή: (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Από το σημείο που συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου και με φόντο την Ακρόπολη, ο Γάλλος πρόεδρος σκιαγράφησε μια Ευρώπη γκρίζα και άκαμπτη, γραφειοκρατική και φοβική, όπως είναι τώρα. Μια Ένωση χωρίς όραμα και έμπνευση που, όπως δεν την φαντάστηκαν οι ιδρυτές της, όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»...

«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες [...] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Μακρόν, διατύπωσε μάλιστα την άποψη, πως πρέπει να ξεκινήσει σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα.

Ο κ. Μακρόν μίλησε ακόμη για αποτυχία της Ευρώπης και τόνισε πως θα προτείνει ένανοδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης.

4220029

«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή:(EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση, τόνισε ο κ. Μακρόν

Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων, ανέφερε.

«Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό».«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», διαμήνυσε.

Αλέξης Τσίπρας: Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη

Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για "ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη" ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης ,είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.

4220051


Πηγή: (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους. Στον αντίποδα, ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα, ανέφερε και υπογράμμισε πως διευρύνεται το χάσμα.

Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός είχε πει, «με χαρά καλωσορίζουμε στην Πνύκα τον Εμανουέλ Μακρόν στον τόπο που η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα και άναψε τη φλόγα για να φωτίσει την ανθρώπινη Οικουμένη. Εδώ όπου για πρώτη φορά γεννήθηκε η δημόσια σφαίρα, συζήτησης και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων (...) Οποιον δεν συμμετείχε στα κοινά τον χαρακτήριζαν διώτη που στην δική σας γλώσσα δεν είναι τιμητικός χαρακτηρισμός».

Συγχρόνως, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε «να προωθήσουμε το διάλογο για ένα συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη με αλληλεγγύη, ισονομία μεταξύ πολιτών και κρατών. Η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής , διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις. Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη πολιτών στην Ευρώπή των συμφερόντων και των τεχνοκρατών».