Τι απαντά ο Γ. Κατρούγκαλος περί κομμουνισμού και «πολιτικών μαλάκιων»
«Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με το συνέδριο της Εσθονίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απηύθυνε προς το ΥΠΕΞ τα εξής ερωτήματα:
α) Εάν οι θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης απηχούν τις θέσεις της Κυβέρνησης
β) Αν ναι, πότε εκφράσθηκαν με τον τρόπο αυτό και αν όχι τι έχει κάνει το ΥΠΕΞ για να μετριάσει τη ζημία που, κατά τον ερωτώντα, προκλήθηκε στη χώρα.
«Επί του πρώτου ερωτήματος, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν, αυτονοήτως, θέσεις της κυβέρνησης», σημειώνει το γραφείο του ΑΝΥΠΕΞ και συμπληρώνει:
«Επί του δεύτερου απάντησε ότι τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Μέχρι πρόσφατα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, υποστήριζαν ανάλογες θέσεις με αυτές του Υπουργού Δικαιοσύνης, απορρίπτοντας την ταύτιση ναζισμού και κομμουνισμού ως αντίθετη στις ιστορικές εμπειρίες της Ευρώπης και, ιδίως, της χώρας μας. Τούτο προκύπτει και από το γεγονός της μηδενικής υποστήριξης από τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές ανάλογων πρωτοβουλιών ψηφισμάτων στο άμεσο παρελθόν, τόσο το 2006 ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου το 2009. Στην Ευρωβουλή το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει εναντίον της σχετικής πρότασης, ενώ η ΝΔ απείχε, με την εξαίρεση ενός βουλευτή της. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ούτε ένας Έλληνας δεν είχε υπερψηφίσει την ανάλογη πρόταση».
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα πρακτικά σχετική δήλωση της 22/1/2006 του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία, μεταξύ άλλων, δήλωνε ότι «είναι ανιστόρητο να επιχειρεί κάποιος να εξομοιώσει τα φαινόμενα του ναζισμού ή του φασισμού ή τα φαινόμενα των αυταρχικών δικτατοριών της Νοτίου Ευρώπης, με τον κομμουνισμό ως σύστημα σκέψης και ως σύστημα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης».
«Συνεπώς, καμιά βλάβη δεν υπέστησαν τα συμφέροντα της χώρας μας από την συνέχιση της υποστήριξης της πάγιας, μέχρι σήμερα, ελληνικής θέσης, ούτε απομονωθήκαμε στην Ευρώπη. Τούτο προκύπτει πανηγυρικά και αμάχητα, άλλωστε, από το γεγονός της πολύ μικρής συμμετοχής χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπό κρίση συνέδριο. Ούτε διαταράχθηκαν, τέλος, εκ του γεγονότος αυτού οι σχέσεις με τη φιλική χώρα, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης της Εσθονίας», τονίζει το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου.
«Ο υπουργός έκλεισε την πρωτολογία του με αναφορά σε δήλωση του 2006 του Κώστα Λαλιώτη στην οποία έκανε έκκληση "να μην πλανιέται πάνω από την Ευρώπη ο αντικομμουνισμός ως φάντασμα για να μη βρικολακιάσουν οι ψυχροπολεμικές θεωρίες «περί μαύρου και κόκκινου φασισμού», που εξομοίωναν τους θύτες με τα θύματα" και στην οποία αναφερόταν σε όσους υποστηρίζουν παρόμοιες απόψεις χαρακτηρίζοντάς τους "ανιστόρητους και αλαζόνες, αμνήμονες και τιποτόφρονες".
Oι προσβολές είναι τα επιχειρήματα όσων δεν έχουν επιχειρήματα
Στην δευτερολογία του ο υπουργός δήλωσε ότι, ενόψει των ανωτέρω, αυτοί που οφείλουν εξηγήσεις, είναι όσοι αφίστανται από τις αυτονόητες θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προσπαθούν να στρέψουν την πολιτική ζωή της χώρας σε ξεχασμένες ακροδεξιές και διχαστικές ατραπούς, επαναφέροντας μία ιδεολογία μίσους, όπως ήταν ο διχαστικός για την ελληνική κοινωνία αντικομμουνισμός. Εκτίμησε ότι ως προς τη Νέα Δημοκρατία, η αναβίωση του αντικομουνισμού σχετίζεται με την εδραίωση ακροδεξιών στοιχείων στο εσωτερικό της, σε ότι αφορά το λεγόμενο "ακραίο κέντρο" είναι δηλωτική της απόφασης στρατηγικής συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία» επισημαίνουν από το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου και καταλήγουν σημειώνοντας:
«Στους υβριστικούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς στους οποίους προχώρησε ο κ. Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει, για να προφυλάξει το κύρος του Κοινοβουλίου, το οποίο υποβαθμίζεται από παρόμοιες αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Δήλωσε απλώς ότι παρόμοιοι χαρακτηρισμοί χαρακτηρίζουν αυτούς που τους εκφέρουν στη συνείδηση όλων όσοι τους ακούν. Άλλωστε, οι προσβολές είναι τα επιχειρήματα όσων δεν έχουν επιχειρήματα».