Τέσσερις + ένας λόγοι που καθιστούν θερμό το φθινόπωρο. Νέο σημείο εκκίνησης η ΔΕΘ
Το φετινό φθινόπωρο προβλέπεται αρκετά θερμό – κι αυτό όχι γιατί στη ΔΕΘ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι υποχρεωμένοι να επαναλαμβάνουν (ανεκπλήρωτες) υποσχέσεις. Αλλά γιατί:
1. Η κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στον «χειρουργικό» ανασχηματισμό, όπως είχε γράψει το CNN Greece και ουσιαστικά, με μπόλικο χιούμορ, επιβεβαίωσε, το Μαξίμου. «Είναι γεγονός», έγραφε το non paper, απαντώντας στις φήμες για «μετακίνηση» ή έξοδο από την κυβέρνηση του νυν υπουργού Οικονομικών, «ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μετακινηθεί από την Πρέβεζα, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προς την οδό Νίκης για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του». Άρα με τον Τσακαλώτο αμετακίνητο ο ανασχηματισμός περιορίζεται σε περιφερειακούς παίκτες. Την «έξοδο» από την κυβέρνηση φαίνεται να βλέπουν οι Δ. Παπαδημητρίου, Λ. Κονιόρδου, Χρ. Βερναδάκης, Β. Αποστόλου, και (πιθανόν) ο Γ. Μουζάλας, ενώ ο Ν. Φίλης και ο Ν. Ξυδάκης διεκδικούν την επιστροφή τους στο κυβερνητικό σχήμα.
2. Ο πρωθυπουργός, όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί, θα πρέπει να εμφανιστούν με συγκεκριμένες προτάσεις στη ΔΕΘ. Φέτος, όπως φαίνεται, δεν θα έχουμε παροχολογίες και εξαγγελίες που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν –ειδικά από πλευράς Τσίπρα, γιατί η αντιπολίτευση έχει πάντα ένα μεγαλύτερο περιθώριο για «δωρεάν» υποσχέσεις. Το κλίμα, πάντως έχει αλλάξει, γιατί οι πολίτες έχουν κατανοήσει –καιρός ήταν– τι σημαίνει... ΔΕΘ, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια. Ήδη τα επιτελεία των δύο αρχηγών (Τσίπρα και Μητσοτάκη) μαζεύουν σημειώματα, από υπουργούς ή ειδικούς, προκειμένου να δομήσουν τις εξαγγελίες. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση...
3. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά οι πολίτες θα είναι –και πάλι– με το χέρι στην τσέπη. Ξεκινά ο ΕΝΦΙΑ, ανοίγουν τα σχολεία (άρα αυξάνονται τα οικογενειακά έξοδα), έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας, υπάρχουν οι δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, καταφθάνει η τρόικα! Αρκετές ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο υπερταμείο, γεγονός που θα προκαλέσει κινητοποιήσεις εργαζομένων, ενώ θα υπάρξουν και ιδιωτικοποιήσεις. Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει κυρίως ιδιωτικοποιήσεις, και όχι φορολογικά ή δημοσιονομικά μέτρα. Δεν θα είναι, όμως, εύκολη υπόθεση η «πώληση» των νερών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ανεξάρτητα με το αν η πλειοψηφία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο), ενώ η «πώληση» της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) θα δημιουργήσει πρόβλημα κυρίως σε στελέχη των ΑΝΕΛ, καθώς πρόκειται για στρατιωτική βιομηχανία – ανεξάρτητα από την απόδοσή της.
4. Στις 24 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσουν, σίγουρα, την πορεία της χώρας μας. Η Α. Μέρκελ θα είναι σίγουρα ξανά καγκελάριος. Όμως αν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μ. Σουλτς πάρουν ποσοστό κάτω από 26% (εκεί κινούνται σήμερα στις δημοσκοπήσεις) είναι αμφίβολη η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Αυτό θα σημαίνει ακόμα πιο σκληρή γραμμή της νέας γερμανικής κυβέρνησης που πιθανόν θα σχηματιστεί από τους Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του Κρίστιαν Λίντνερ. Μια τέτοια συμμαχία δύσκολα θα αντιμετωπίσει θετικά το ελληνικό ζήτημα, και κυρίως στο θέμα του χρέους – ο Β. Σόιμπλε θα θεωρείται, μπροστά τους... φιλέλληνας!
5. Σήμερα η (εμφανής) τρύπα στα έσοδα είναι της τάξης των περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα, καθώς έχει βάλει αρκετά υψηλότερους στόχους, και άρα υπάρχει περιθώριο (μικρής) υστέρησης. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα υπάρξει το συμφωνηθέν με την τρόικα πλεόνασμα, 1,75%, για το 2017. Δεν είναι, όμως, καθόλου σίγουρο ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%, γεγονός που πιθανόν να φέρει μέτρα για το 2018. Και τότε τα πράγματα για την κυβέρνηση θα δυσκολέψουν εξαιρετικά...