ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ διπλωματικής λύσης για Βενεζουέλα η Αθήνα

Υπέρ διπλωματικής λύσης για Βενεζουέλα η Αθήνα
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Με διάψευση αντέδρασε την Πέμπτη, η Αθήνα σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αλλά και σε επίμονη φημολογία εκπορευόμενη από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη στάση της ελληνικής πλευράς στη συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη στάση που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες έναντι αυτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «παραπληροφόρηση των Financial Times», που σε άρθρο τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. περιορίστηκε σε καταδικαστική δήλωση κατά της κυβέρνησης Μαδούρο και δεν προχώρησε σε απόφαση για επιβολή κυρώσεων, έπειτα από σθεναρή αντίδραση της Αθήνας.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Ειδικότερα, το επίμαχο δημοσίευμα ανέφερε ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, έπειτα από τη συνεδρίαση για το θέμα της Βενεζουέλας, ότι τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να αναβαθμίσουν την απάντησή τους στις κινήσεις της κυβέρνησης Μαδούρο εάν υποβαθμιστούν περαιτέρω οι δημοκρατικές αρχές.

Το δημοσίευμα ανέφερε, επίσης, ότι η Ισπανία πίεσε για την άμεση λήψη απόφασης για επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ε.Ε. εναντίον της Βενεζουέλας, μια κίνηση που θα ερχόταν σε συνέχεια των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της λατινοαμερικανικής χώρας. Αλλά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα προέβαλε ισχυρές αντιστάσεις στην ισπανική πρόταση, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει άμεσα το θέμα των κυρώσεων, καθώς η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία. Ακολούθησαν διάφορα δημοσιεύματα, με επίκληση πηγών της Ε.Ε., που παρουσιάζαν αυτή την εκδοχή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στη διάρκεια της συζήτησης για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της κυβέρνησης του Καράκας «δεν προτάθηκε ποτέ θέμα κυρώσεων». Μάλιστα, διπλωματικό στέλεχος έσπευσε να αναφέρει ότι «διαψεύδω κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε χώρα πρότεινε την επιβολή κυρώσεων», προφανώς σε σχέση με τις πληροφορίες περί ισπανικού αιτήματος για άμεση κίνηση της Ε.Ε. σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην εν λόγω συζήτηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η στάση της Αθήνας ήταν ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης για ειρήνη και διάλογο και της υποστήριξης διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί σε διεθνές επίπεδο από διάφορες πλευρές για εκτόνωση της κρίσης στη Βενεζουέλα, καθώς και υπέρ της ενθάρρυνσης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για επαναφορά της κανονικότητας στη χώρα.

Κόντρα ΥΠΕΞ – Κουμουτσάκου

Στον απόηχο του θορύβου που προκλήθηκε και καθώς από τη διάχυτη φημολογία προέκυπταν διάφορα ερωτήματα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, παρενέβη δημόσια και κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών «να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας μας και αν είναι αυτή που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο».

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον κ. Κουμουτσάκο, χαρακτηρίζοντας ως «χειρότερο σύμβουλο στην εξωτερική πολιτική τα κίτρινα δημοσιεύματα στον Τύπο» και παραπέμποντάς τον στις επίσημες δηλώσεις που έγιναν για το θέμα από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε.

«Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν θέμα κυρώσεων και ελληνικό βέτο κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες, είναι ανυπόστατα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.