Ο Αλέξης φόρεσε το αμπέχονο - Παράλληλο πρόγραμμα, πόλωση με ΝΔ, σύγκρουση με δικαστές
«Ο Αλέξης φόρεσε το αμπέχονο», σχολίασε ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλο που η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στην Κω, η συζήτηση άνοιξε και τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος είναι σε γνώση της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.
Πέρα από την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας εν όψει της σημερινής δοκιμαστικής (και ελεγχόμενης) εξόδου στις αγορές και της ανάκαμψης της οικονομίας, ο σχεδιασμός του Μαξιμου έχει τρεις πυλώνες:
- Διορθωτικές κινήσεις προς όφελος κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από τα μνημονιακά μέτρα και αποτελούν πολιτικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ.
- Ακραία πόλωση με τη ΝΔ ώστε να αναδειχτούν οι διαφορές των δύο κομμάτων και να συμπιεστεί ο χώρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
- Κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Δικαιοσύνη, με στόχο την ενίσχυση του «αντισυστημικού» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ώρα του «παράλληλου προγράμματος»
Έχοντας αφήσει πίσω τον βραχνά της αξιολόγησης κι έχοντας μπροστά τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την οικονομική ανάκαμψη, η κυβέρνηση έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Τουλάχιστον, έτσι θέλει να εμφανίζεται, δεδομένου ότι ο δρόμος της τρίτης αξιολόγησης μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Μέσα σε αυτό τη κλίμα της (τεχνητής;) ευφορίας, το Μαξίμου εκτιμά ότι είναι ώρα να επανέλθει στο προσκήνιο το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», δηλαδή εκείνα τα αριστερόστραφα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν παρά το Μνημόνιο. Στόχος είναι να αποκατασταθούν οι κλονισμένες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πολιτικά ακροατήρια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των μέτρων αποτελεί η πρόσληψη μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα παρεμβάσεων στην Υγεία που έχει επεξεργαστεί ο Ανδρέας Ξανθός με σκοπό την κάλυψη χρόνιων ελλείψεων στο ΕΣΥ. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι οι αυτοπασχολούμενοι. Εκεί αναμένονται σημαντικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παλαιότερα χρέη των ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα κρατιούνται ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον «νόμο Κατρούγκαλου».
Επιχείρηση πόλωση
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες στο CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολιτικά στην πόλωση. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι χαμηλοί τόνοι και η άμβλυνση των διαφορών με τη ΝΔ προκαλούν αποσυσπείρωση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πάει σε μετωπική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση τόσο για τα θέματα το Μνημονίου όσο και για τα θέματα της διαφθοράς. Είναι χαρακτηριστική η οξύτατη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σχετικά με δημοσιεύματα για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου: «Η ίδια η ΝΔ, όμως, και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».
Επιπλέον, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος που διαχειρίζεται η ΝΔ το θέμα Βαρουφάκης – δραχμή - διαπραγμάτευση 2015 γιατί εμμέσως επαναφέρει τη διαχωριστική γραμμή του δημοψηφίσματος.
Κόντρα με τη Δικαιοσύνη
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στην κόντρα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πέρα από το ότι αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ο συντονισμός μεγάλης μερίδας δικαστών με τη Νέα Δημοκρατία, η κόντρα ενισχύσει το «αντισυστημικό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ –τουλάχιστον έτσι εκτιμά η ηγεσία του. Επιπλέον, το «σαμποτάζ των δικαστών» λειτουργεί ως άλλοθι ολιγωριών του κυβερνητικού έργου. Ενδεικτικό της κορύφωσης της σύγκρουσης ήταν το μπαράζ ανακοινώσεων Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων - κυβέρνησης. Η ΕΔΕ έκανε λόγο για «απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης», με χρησιμοποίηση «των πιο βρώμικων μηχανισμών που διαθέτει το κράτος». Το Μαξίμου απάντησε σηκώνοντας το γάντι: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ». Η κόντρα θα οξυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.