ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίμονο ελληνικό "όχι" στις περιπολίες με Τουρκία στο Αιγαίο

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Αποκρούει η Αθήνα τις έμμεσες αναφορές των Ευρωπαίων όπως αυτές εκφράστηκαν και στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για ανάγκη κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας τόσο δια στόματος Αλέξη Τσίπρα όσο και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η όποια συνεργασία με τους Τούρκους πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου και πως έχει έρθει η ώρα για θαραλλέες πολιτικές αποφάσεις.

Η διαπραγμάτευση διεξάγεται και στο πεδίο της ανάγκης ταυτοποίησης των προσφύγων στην ηπειρωτική Τουρκία, ώστε οι πρόσφυγες να μην αναγκάζονται να έρχονται στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας αλλά απευθείας από την γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστικά όμως είναι τα λόγια του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος προσερχόμενος στη σύνοδο τόνισε ότι δεν πρέπει υπό το πρίσμα της βοήθειας προς την Τουρκία να υπάρξει "κίνημα απελευθεροποίησης" υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να δοθεί βίζα σε άτομα των οποίων η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Ενώ και η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Την ελληνική θέση υπερθεμάτισε ωστόσο και ο Ν. Κοτζιάς που σήμερα στον ρ/σ Alpha χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, κάτι που όπως είπε δεν σημαίνει ότι αυτό αυτόματα αποκλείει και την συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι FT μετέδωσαν σήμερα ότι η Κομισιόν έχει καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτή προβλέπει την γρηγορότερη χαλάρωση των περιορισμών για χορήγηση βίζα σε Τούρκους πολίτες, ακόμα και από το 2016, αλλά και την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Άγκυρα.

Οι ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει επικυρωθεί η συμφωνία από τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι και βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.

Συνεργασία με Τουρκία αλλά στη βάση διεθνούς δικαίου, λέει ο Τσίπρας
Το προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας και Μέρκελ
"Κλείνει το μάτι" στην Άγκυρα το Βερολίνο, διάσταση με Ελλάδα για προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης