ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς

Αλ. Τσίπρας: Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς
Eurokinissi-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς είπε το βράδυ της Παρασκευής στην ομιλία του στη δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, την επομένη της ψήφισης της δέσμης προαπαιτουμένων με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στη Βουλή, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαγραφή δυο βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της Αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών δίχως να έχει προσχωρήσει στη λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό.

Σε μια έμμεση αναφορά στους διαφωνούντες που χθες δεν συντάχθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία στην ψήφιση των προαπαιτουμένων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεξάγει έναν αγώνα μακροχρόνιο που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες και μίλησε για την ανάγκη πρόσκαιρων συμβιβασμών για να μην γίνει η Αριστερά ένας διάττοντας αστέρας.

Σε μια παράλληλη προσπάθεια να συσπειρώσει εκ νέου τη νεολαία του κόμματος που προεκλογικά είχε διασπαστεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η νεολαία έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης μέσω της οικοδόμησης της οργάνωσης μιας νεολαίας αριστερής και ριζοσπαστικής αλλά και γειωμένης με τις αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία έναν δύσκολο κάβο συνάπτοντας συμφωνία για τα προαπαιτούμενα με τους θεσμούς και έχει ως στόχο να φθάσει σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο.

Ωστόσο, η χθεσινή διαγραφή του Στ. Παναγούλη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν ερωτήματα κυβερνητικής σταθερότητας καθώς η ντε φάκτο κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει φθάσει στους 153 βουλευτές.

Ο κ. Παναγούλης χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό τον τρόπο διαγραφής του με σημερινή του ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να υπερασπιστεί το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση των πολιτών που υφίστανται "το μεθοδικό μαρτύριο της εξοντωτικής λιτότητας εις βάρος των πολλών".

Νωρίτερα και χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, με τη συζήτηση να συνεχίζεται σε νέα συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Κομματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν ειδικότερα το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία με στόχο την εγγραφή νέων μελών.