Τετ α τετ Κοτζιά-Ντιμιτρόφ με φόντο τη νέα τακτική της πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας
Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα έχουν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, τη στιγμή που τα Σκόπια δηλώνουν διατεθειμένα να αλλάξουν την ονομασία της χώρας, ώστε να λήξει η χρόνια διένεξη με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.
Η πρώτη αυτή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, αναμένεται να είναι αναγνωριστική και δεν πρόκειται οι συζητήσεις να μπουν στην ουσία του ονοματολογικού, δεδομένου και ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης, ωστόσο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν πληροφορίες πως ο Ντιμιτρόφ έρχεται στην Αθήνα μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πΓΔΜ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ουσιαστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Στην επίσκεψη του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα συζητηθεί το θέμα του ονόματος, αλλά η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και το πώς να αναβαθμιστεί περαιτέρω η φιλία, με τάση να υπάρξουν πιο συχνές συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών, περιλαμβανομένων και των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
«Αναμένουμε ο κύριος Nimetz να επισκεφθεί την “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα, με τελικό σκοπό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι σαφής: οι θέσεις μας για το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” θα διαμορφωθούν σε συναίνεση με την αντιπολίτευση και θα οριστικοποιηθούν με δημοψήφισμα, στο οποίο θα εκφραστεί η ετυμηγορία των πολιτών. Γιατί καλλιεργούμε νέες ελπίδες; Επειδή αποστέλλουμε μήνυμα για ένα νέο μέλλον σε ότι αφορά τη συνεργασία μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό είναι η προοπτική που θα εγγυάται κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, αντί να είμαστε εγκλωβισμένοι στην ιστορία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πρώτες επαφές της κυβέρνησής του με την Αθήνα, αναγγέλλουν φιλικές σχέσεις, με τελικό σκοπό να ζητήσουμε υποστήριξη, «να βοηθήσουν την “Δημοκρατία της Μακεδονίας” να προχωρήσει την ενσωμάτωσή της και αυτό σημαίνει να απελευθερώσουν τις διαδικασίες, επειδή η διαπραγματευτική διαδικασία έχει πραγματικά τη δυνατότητα να προχωρήσει. Θέλουμε να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον πρόβλημα, κυρίως για εμάς, για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και για τη χώρα μας. Αλλά σε κάθε περίπτωση και για να απελευθερώσουμε και τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».
Τις προσδοκίες του από τη συνάντηση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ περιέγραψε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας πως τα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, καθώς και με τον κ. Ντιμιτρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό».
«Δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά, «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας», αναφέροντας ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με άλλες κυβερνήσεις και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».