ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Τις επόμενες 20-25 ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών για το Αμύνταιο

Σταθάκης: Τις επόμενες 20-25 ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών για το Αμύνταιο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην κατολίσθηση στο Αμύνταιο, την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την πρωτοβουλία της Γαλλίας για τα καυτά θέματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στείλει ήδη Επιθεωρητές Μεταλλείων στο ορυχείο του Αμυνταίου, για να ελέγξουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση του προηγούμενου Σαββάτου και θα υποβάλουν Έκθεση Αποτίμησης στις επόμενες 20 με 25 ημέρες. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα υποβάλει Πόρισμα για τον ίδιο λόγο.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Σχετικά με το θέμα της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο Υπουργός ανέφερε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, με βάση τη Συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Σε ερώτηση που έγινε στον κύριο Σταθάκη για το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε αισιόδοξος για λύση στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, την Πέμπτη.

Στη συνέχεια σχολιάζοντας σε τι αφορά η γαλλική πρωτοβουλία στη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε:

«Η γαλλική πρωτοβουλία προσπαθεί να επιλύσει την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των Ευρωπαίων και της Γερμανίας. Όπως γνωρίζετε, η διαπραγμάτευση αφορά ζητήματα όπως είναι η επιμήκυνση του χρέους, η περίοδος χάριτος και τα λοιπά. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται με δύο καθοριστικές παραμέτρους που αφορούν τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τα λογικά δημοσιονομικά πλεονάσματα που μπορεί να έχει η χώρα. Η Γαλλική πρωτοβουλία θέτει ένα μηχανισμό που επιλύει την αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών και αποτελεί ρήτρα ανάπτυξης. Προβλέπει ότι τις χρονιές που θα έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τότε θα αυξάνεται το ποσοστό εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ όταν κάποιες χρονιές ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός θα μειώνεται το ποσοστό εξυπηρέτησης του χρέους».