ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρελθόν το QE - Το Μαξίμου επαναφέρει τη «δίκαιη ανάπτυξη»

Παρελθόν το QE - Το Μαξίμου επαναφέρει τη «δίκαιη ανάπτυξη»
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι πιέσεις να υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, στο Eurogroup, είναι έντονες και συνεχείς. Το βασικό ρόλο "διαπραγματευτή" έχουν αναλάβει οι Γάλλοι με τον υπουργό Οικονομίας τους, Μπρούνο Λε Μερ, να συναντάται σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον ομόλογό του, Ευ. Τσακαλώτο.

Ουσιαστικά, προωθούν τη γαλλική πρόταση (δεν είναι τυχαίες οι συνεντεύξεις του Ευρωπαίου Επίτροπου, Π. Μοσκοβισί, σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες), που επιβάλλει έλεγχο του χρέους κάθε πέντε χρόνια με ρήτρα ανάπτυξης.

Τι προβλέπει η γαλλική πρόταση

Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει ότι αν στην 5ετία δεν έχουν επιτευχθεί οι αναπτυξιακοί στόχοι, το χρέος θα ρυθμίζεται μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, ενώ όσο πιο μεγάλοι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο μικρότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους. Φυσικά, θα υπάρχει συνεχής παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων στη χώρα, οι οποίοι και θα ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα αν θα υπάρχουν μέτρα -και ποια- σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.

Η γαλλική πρόταση θα προβλέπει και πρωτογενή πλεονάσματα και επιμήκυνση του χρέους και τις αποπληρωμής των τόκων, παράμετροι που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της, φαίνεται να έχει αποδεχτεί και να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους θα γίνουν σαφή μετά τις Γερμανικές εκλογές. Ο Β. Σόιμπλε, στο προηγούμενο Eurogroup, είχε προτείνει ως ρύθμιση η επέκταση των δανείων του EFSF (αυτά αφορά η ρύθμιση, που αποτελούν περίπου το 60% των συνολικών δανείων της χώρας) να είναι "από 0 έως 15 χρόνια", κάτι που απέρριψε η Ελληνική πλευρά, ζητώντας να γίνει "έως 15 χρόνια" -αυτή η έκφραση, όμως, ("έως" ή "από [...[ έως") δεν κάνει σαφή τα μέτρα για το χρέος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένταξη στο QE, αλλά εξασφαλίζει τη δόση!

2631500

(Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Τα τρία σενάρια

Συζήτηση γίνεται και για τα πλεονάσματα που ουσιαστικά έχουν συμφωνηθεί στο 3,5% μέχρι και το 2022, ενώ οι ευρωπαίοι ζητούν πλεονάσματα περίπου 2% - 2,2% (μέσος όρος) μέχρι το 2060. Το επιτελείο του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, έχει επεξεργαστεί τρία σενάρια:

- Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΔΝΤ (ανάπτυξη 1% σε όλο το διάστημα εξυπηρέτησης του χρέους και πλεονάσματα 1,5%), που προβλέπει επιμήκυνση της περιόδου χάριτος κατά 17 χρόνια (έως το 2048), τότε η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει τα δάνειά της μέχρι το 2080 και τα επιτόκια έως το 2050. Αυτό, κατά τον Σόιμπλε, θα κοστίσει στους ευρωπαίους 123 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί νέο πρόγραμμα διάσωσης και γι' αυτό πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

- Το δεύτερο σενάριο των γερμανών προβλέπει επιμήκυνση κατά 15 χρόνια και σταθερό επιτόκιο 0,9% έως 1%, όσο είναι σήμερα το επιτόκιο των δανείων του ΕΣΜ. Αυτή η πρόταση στοιχίζει, κατά τους γερμανούς, 85 με 89 δισ. ευρώ.

- Η πρόταση που προσπαθεί να επιβάλλει ο Β. Σόιμπλε μπορεί να μην προβλέπει ούτε ένα "φρέσκο" ευρώ, όμως είναι εξωπραγματικά τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά (2,6% έως το 2060) και ανάπτυξη (1,5%).

2466079

(Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Στο Λουξεμβούργο, όπου και το Eurogroup της Πέμπτης, όλοι θέλουν συμφωνία -σχεδόν κανείς δεν βλέπει λύση στη Σύνοδο Κορυφής μια και κανείς ηγέτης δεν θα αμφισβητήσει τον υπουργό του, ιδιαίτερα η Α. Μέρκελ, δύο μόλις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαγράψει από το λεξιλόγιό της τη λέξη "ποσοτική χαλάρωση" (QE) και να την αντικαταστήσει με το "επενδυτικό πακέτο" που θα φέρει... δίκαιη ανάπτυξη. Εκεί άλλωστε αποσκοπούν και οι διαρροές ότι το QE δεν είναι πανάκεια, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, καθώς όλο και όλο το QE για την Ελλάδα θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως μας τόνισε στέλεχος της κυβέρνησης που διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!