ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Yπό το βάρος της παραίτησης Σακελλαρίδη η ψηφοφορία των προαπαιτούμενων

Yπό το βάρος της παραίτησης Σακελλαρίδη η ψηφοφορία των προαπαιτούμενων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στη σκιά της παραίτησης Σακελλαρίδη θα διεξαχθεί η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς. Έντονες είναι φήμες οτι κι άλλοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν. Ορκίστηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης στη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Crash test για την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελεί η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, που θα διεξαχθεί υπό το βάρος της παραίτησης Σακελλαρίδη. Στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούν έντονα φήμες, ότι στο δρόμο του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα βαδίσουν ενδεχομένως κι άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης που δυσκολεύονται να «σηκώσουν» με την ψήφο τους το βάρος των νέων μέτρων.

Η λευκή απεργία άλλωστε, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποφεύγουν από χθες να τοποθετηθούν στη συζήτηση του νομοσχεδίου έχει δώσει τον τόνο, ενώ το ήδη βαρύ κλίμα, φορτίζει και η προειδοποίηση του Πάνου Καμμένου στο
συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ, Νίκο Νικολόπουλο, ότι εάν καταψηφίσει το νομοσχέδιο, θα πρέπει να παραδώσει την έδρα του.

Με δεδομένο ότι έρχονται κι άλλα μέτρα, όπως το ασφαλιστικό, που οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι περισσότερες και εντονότερες, βουλευτές σχολίαζαν στους διαδρόμους ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις. Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε για ασταθή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κρίση νομιμοποίησης με αφορμή τη στάση Σακελλαρίδη και Νικολόπουλου.

Για σοβαρό πολιτικό θέμα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι δεν είναι λογικό κάποιοι όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων να μην αντέχουν αυτή την μεταστροφή των 180 μοιρών. «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σας δεν το άντεξε ο κ. Σακελλαρίδης, αν συνεχίσετε έτσι δεν θα σας μείνει κανένας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, κατέθεσε την τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε χθες αλλαγές στη διάταξη για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που ήρθε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση κυβερνητικών βουλευτών, ακόμη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης ορκίστηκε το μεσημέρι βουλευτής, στη θέση του παραιτηθέντος Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ