ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τρίτος δρόμος προς την... αξιολόγηση

Ο τρίτος δρόμος προς την... αξιολόγηση
REUTERS

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε θέσει ως στόχο του ΠΑΣΟΚ τον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό, απορρίπτοντας τόσο το σοβιετικό μοντέλο όσο και αυτό της δυτικής σοσιαλδημοκρατίας.

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί τον δικό του τρίτο δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά ο προορισμός δεν είναι ο σοσιαλισμός, αλλά η... ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η επίσημη γραμμή

Επισήμως η κυβέρνηση επιμένει ότι συνεχίζει την προσπάθεια για να επιτευχθεί «καθαρή λύση» στο Eurogroup της 15η Ιουνίου. Δηλαδή, εκτός από το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης, να συμφωνηθούν και οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού η κυβέρνηση εκτίμα ότι «μια σαφή λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις».

Επισήμως, λοιπόν, οι διεθνείς επαφές Τσίπρα και Τσακαλώτου αποσκοπούν στην προώθηση της συνολικής λύσης που επεδίωκε η κυβέρνηση από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Η αναζήτηση του συμβιβασμού

Παρά τα όσα λέγονται επισήμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αρχίσει την αναδίπλωση. Μετά το «nein» του Σόιμπλε στη συμφωνία για το χρέος και την αναπάντεχη (;) οπισθοχώρηση του ΔΝΤ στο ζήτημα, ο συσχετισμός είναι αρνητικός ως προς τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό της συνολικής λύσης. Το Μαξίμου έχει βέβαια δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει την υποστήριξη σημαντικών χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτή η υποστήριξη, όμως, μπορεί να μην είναι αρκετή για να σπάσει τη σύμπραξη Γερμανίας-ΔΝΤ, αλλά μπορεί να πιέσει τον Σόιμπλε να δεχτεί μια πιο ευνοϊκή λύση για τα ελληνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί δημοσίως, η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον έναν συμβιβασμό ο οποίος:

- Πρώτον, θα σέβεται την επιθυμία της Γερμανίας να αναβληθεί για το 2018 η συγκεκριμενοποίηση των ρυθμίσεων για το χρέος.

- Δεύτερον, θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να δεχτεί την Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, το QE. Υπενθυμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για το QE είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν είναι ακόμα καθαρό ποια ακριβώς μορφή θα πάρει αυτός ο... τρίτος δρόμος προς την αξιολόγηση. Ωστόσο, είναι φανερό ότι απαιτεί από τη Γερμανία μια κάποια υποχώρηση, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο θα απαιτούσε η συνολική λύση για το χρέος. Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν ο Σόιμπλε θα κάνει αυτό το μικρό βήμα προς τα πίσω κάτω από τη γαλλική πίεση.