Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Ήταν οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας μία σαφής ένδειξη πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε μία νέα τροχιά;
Θα το δείξει το άμεσο μέλλον καθώς οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου που προσφωνούσαν χθες ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα αποχαιρετίστηκαν μπροστά στις κάμερες με την υπόσχεση πως θα τα πουν πολύ σύντομα -πέραν των Βρυξελλών όπου και θα γίνει η ευρωτουρκική Σύνοδος- είτε στην Σμύρνη, είτε στην Αθήνα, είτε στην Σύμη το αγαπημένο νησί του κ. Νταβούτογλου.
Το ζήτημα είναι πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για την πραγματοποίηση του 4ου διακυβερνητικού συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών τον ερχόμενο Φεβρουάριο και πως οι δύο πρωθυπουργοί στις δηλώσεις τους μίλησαν για μία νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την οποία χρειάζεται επιτάχυνση κι όχι απλές πάσες, όπως διαπίστωσαν, κάνοντας με αφορμή το φιλικό μάτς που παρακολούθηςαν μαζί, χρήση ποδοσφαιρικών όρων.
Η πολιτική τους όμως ατζέντα επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό αν και έγινε σαφές ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να χαμηλώσει το θέμα καθώς τουλάχιστον στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πολλές παραχωρήσεις. Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίστηκε αρνητικός στην δημιουργία των hot spots με το επιχείρημα πως μ' αυτόν τον τρόπο θα γίνεται κατηγοριοποίηση των προσφύγων ενώ έδωσε υποσχέσεις για την διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τρίτες χώρες χωρίς ωστόσο να μιλήσει για κάτι συγκεκριμένο.
Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής των προσφύγων και πάλι η τουρκική πλευρά επιφυλάχθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα στο προσεχές διάστημα χωρίς να δεσμευθεί για την τήρησή τους είτε με την ΕΕ είτε με την Ελλάδα.
Από την άλλη βέβαια και η ελληνική πλευρά πέταξε στην εξέδρα την ιδέα που φέρεται να είχε η Άνγκελα Μέρκελ και επανέφερε στο προσκήνιο ο κ. Νταβούτογλου για την δημιουργία μίας τριμερούς Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το καυτό ζήτημα του Προσφυγικού.
Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν δε στο CNN Greece πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ζήτημα να γίνει τριμερές παραμένοντας πιστή στην αρχική της γραμμή πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Επιπλέον δεν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στην Άνγκελα Μέρκελ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο Προσφυγικό ενδεχομένως μη τηρώντας ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως στον Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού ενάεριου χώρου, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για να βρεθεί λύση, ενώ ανέφερε πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Βεβαίως παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αντιθέτως <θα σταθεί αρωγός> υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική χώρα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν αργά το βράδυ πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να δείξει συνέπεια και να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της.