Ο Σόιμπλε κόντρα σε όλους κρατά κλειδωμένο το θέμα του χρέους
Από χτες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς και ομάδα τεχνοκρατών του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Στις βαλίτσες του βρίσκονται τα ψηφισμένα και μεταφρασμένα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Hilton.
Η προσδοκία του κ. Τσακαλώτου είναι ότι μαζί με το SLA (Staff Level Agreement), που είναι δεδομένο ότι θα κλείσει σήμερα, θα «τελειώσει» και το ζήτημα του χρέους. Θα ολοκληρωθεί, δηλαδή, πανηγυρικά η δεύτερη αξιολόγηση. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες είναι ενδεικτική: «Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων - αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει».
Η συμμαχία
Οι μέρες του 2015, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν μόνη της και είχε απέναντί της όλους τους υπόλοιπους, έχουν περάσει. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Μαξίμου το αίτημα του κ. Τσακαλώρου για σαφή δεσμευτική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων του χρέους, υποστηρίζεται από:
- Το ΔΝΤ που, έτσι κι αλλιώς, πιστεύει ότι το χρέος είναι εκτός ελέγχου. Πέραν, όμως, από αυτό, το κλίμα εντός του Ταμείου δεν επιτρέπει άλλη «δημιουργική λογιστική» από τη μεριά του Πολ Τόμσεν, όπως όταν το ΔΝΤ μπήκε για πρώτη φορά στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα νούμερα πρέπει όντως να βγαίνουν.
- Την ΕΚΤ που θεωρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκ των ων ουκ άνευ για να εντάξει την Ελλάδα στο QE.
- Τον ESM που θέλει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία να απαιτήσει μεγαλύτερη εμπλοκή του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμίσει το ρόλο του στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.
- Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, εδώ και καιρό, έχει υιοθετήσει τη γραμμή «να τελειώνουμε με το ελληνικό ζήτημα». Ο Γιούνγκερ εκτιμά ότι η παράταση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα προσθέτει έναν (αχρείαστο) πονοκέφαλο σε μια εποχή που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από το Brexit και την άνοδο των αντιευρωπαϊκών ρευμάτων.
- Τη Γαλλία που σταθερά υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Την πάγια γαλλική θέση επανέλαβε πρόσφατα και ο νέος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
- Τις ΗΠΑ που για γεωπολιτικούς λόγους υποστηρίζουν τη δημοσιονομική χαλάρωση στην Ελλάδα για να έρθει η ανάπτυξη και να σταθεροποιηθεί η χώρα.
Ο Σόιμπλε κλειδοκράτορας για το χρέος
Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια σύμπραξη δυνάμεων θα καθιστούσε βέβαιη τη συμφωνία για το χρέος. Φευ! Γιατί σε αυτή τη σιμουλτανέ παρτίδα οικονομικού και γεωπολιτικού σκακιού, απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους παίζει ο «γκραν μετρ» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτός βάζει τα λεφτά, αυτός κινεί τα νήματα, αυτός θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Γι’ αυτό και όλα είναι ανοιχτά, όλα παίζονται.