Οι αποκαλύψεις του Α. Μπαλτά για το «χρυσό» ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού
Με μία υπουργική απόφαση η οποία διόρισε τη διοίκηση και τον τρόπο που θα ανανεώνεται διαρκώς ιδρύθηκε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στο CNN Greece.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαλτάς, ο τίτλος του ταμείου είναι άστοχος, καθώς δεν πρόκειται για αλληλοβοήθεια αλλά χρηματοδοτείται λαμβάνοντας ποσοστό επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού μίλησε στο CNN Greece, για την ερώτηση που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα.
Κάνοντας λόγο για «θεσμικό και οικονομικό σκάνδαλο» ο κ. Μπαλτάς υπογραμμίζει ότι «το ταμείο δεν έχει νομική προσωπικότητα» και εξηγεί:
«Ιδρύθηκε με μία υπουργική απόφαση η οποία και διόρισε τη διοίκηση και τον τρόπο που θα ανανεώνεται διαρκώς αυτή η διοίκηση. Το ταμείο αυτό δεν είναι αλληλοβοηθείας. Χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το υπουργείο Πολιτισμού και ένα πρώτο σκάνδαλο είναι ο τίτλος του σε σχέση με την μορφή χρηματοδότησης. Ένα δεύτερο είναι ότι οι πόροι του ταμείου προέρχονται με υπουργικές αποφάσεις ως ποσοστό των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται όλα τα οικονομικά που αφορούν τα μουσεία, τα κυλικεία των μουσείων, τα πωλητέα είδη στα μουσεία κλπ, και ταυτοχρόνως, ένα ποσοστό αυτού του ποσοστού πηγαίνει απευθείας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που σχετίζονται με το υπουργείο Πολιτισμού».
Ο πρώην υπουργός τονίζει στο CNN Greece ότι το μόνο που κάνει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας είναι να χρηματοδοτεί έναν παιδικό σταθμό στον οποίο πηγαίνουν παιδιά υπαλλήλων του υπουργείου «με αδιαφανή κριτήρια» και προσθέτει ότι «αν μετρήσει κανείς το κόστος ενός παιδικού σταθμού σε σχέση με τη χρηματοδότηση προκύπτουν τερατώδη ποσά ανά παιδί, πολύ μεγαλύτερα από τον ακριβότερο ιδιωτικό παιδικό σταθμό».
Σήμερα, όπως λέει ο κ. Μπαλτάς, η χρηματοδότηση δεν έχει σταματήσει «καθώς αφενός υπάρχουν εργαζόμενοι που πρέπει στοιχειωδώς να προστατευτούν και αφετέρου υπάρχουν τα παιδιά του παιδικού σταθμού» ωστόσο έχει μειωθεί στο μισό με δική του απόφαση.
«Μετρήσαμε τις δαπάνες, κόψαμε τη χρηματοδότηση στο μισό (από 1,4 εκατ. ευρώ σε 700.000 ευρώ) και είπαμε ότι δεν ξανακάνουμε χρηματοδότηση σε επίπεδο ποσοστού από τα έσοδα του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων). Και από κει και πέρα είχαμε αρχίσει τις διαδικασίες να δούμε πώς μπορεί να μεταφερθεί ο παιδικός σταθμός στο υπουργείο όπου έχει αυτή τη θεσμική δυνατότητα χωρίς να θίγονται, στο μέτρο του δυνατού, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που ταλαιπωρούνται εκεί τόσα χρόνια», σημειώνει.