ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για την Υγεία με 187 «ναι»

Εξεταστική για την Υγεία με 187 «ναι»
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε υψηλούς τόνους, όπως αναμενόταν άλλωστε και με τη συμφωνία της Μάλτας να κυριαρχεί «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στο χώρο της υγείας για την περίοδο 2997-2014.

Η πρόταση της ΝΔ να επεκταθεί χρονικά και θεματικά ο έλεγχος από το 1996 έως σήμερα δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία με το επιχείρημα πως θολώνει τα νερά. Την πρόταση της πλειοψηφίας στήριξαν 187 βουλευτές, ενώ 71 είπαν «όχι», ενώ την πρόταση της ΝΔ 107 βουλευτές, την ώρα που 151 είπαν «όχι» και 21 δήλωσαν «παρών».

Σύμφωνα με το προεδρείο, η επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη και μέσα σε 3 μήνες θα πρέπει να υποβάλλει το πόρισμά της.

Ο πρωθυπουργός που δέχθηκε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας που φέρνει μέτρα 3,6 δις ευρώ, με περικοπές σε συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, παραδέχθηκε την ιδιοκτησία της.

«Βεβαίως την φέρνουμε εμείς, γιατί δεν ήταν δυνατόν να φέρετε εσείς συμφωνία με αντίμετρα, ρυθμίσεις για το χρέος και επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, αυτή η συμφωνία είναι δική μας», είπε και επέκρινε την αντιπολίτευση που λέει «όχι», ότι καταψηφίζει τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων, τη μείωση στο φόρο εισοδήματος, το επίδομα ενοικίου και την κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. «Έχετε αλλεργία σε ο,τιδήποτε φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία της Μάλτας έχει προκαλέσει «βέρτιγκο» στην αντιπολίτευση.

4105389

(Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Από την συζήτηση δεν έλειψαν οι ατάκες, «νομίζω ότι ο Κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν τον τζογαδόρο που έχει χάσει, ξαναπάει στο καζίνο, ποντάρει στο μαύρο, χάνει, ξαναποντάρει στο μαύρο και έρχεται κόκκινο, αυτό συμβαίνει κάθε φορά που δεν του βγαίνει η καταστροφή», είπε και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. «Κινδυνεύετε να γίνετε οι γραφικοί του χωριού και υπάρχει κι άλλη μια πρωτοτυπία, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός που θα ζητά εκλογές επί 4 έτη και αυτές θα γίνουν στην ώρα τους κι όταν γίνουν στην ώρα τους θα τις χάσετε κιόλας», είπε και αντιστρέφοντας τις καταγγελίες της κυβέρνησης περί κυβερνητικής ανικανότητας, ανέφερε :

Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, ρεμούλες, τις κομπίνες, πράγματι εκεί αποδειχτήκαμε ανίκανοι.

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας τη ομιλία του πρωθυπουργού έλεγαν πως «όποιος είδε και άκουσε σήμερα τον κ. Τσίπρα, κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι σε αποδρομή».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να αποδομήσει το success story της προσυμφωνίας για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, επεσήμανε ότι το αίτημα για εκλογές παραμένει στο τραπέζι, καθώς η κυβέρνηση απώλεσε την αξιοπιστία της και το πολιτικό της κεφάλαιο. Χαρακτήρισε Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης την συμφωνία στη Βαλέτα που συνιστά επί της ουσίας 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά. «Η χώρα βουλιάζει και η κυβέρνηση αντί να δίνει σωσίβιο στους πολίτες να επιχειρεί να τους πνίξει, αφού τα μέτρα συνολικά αγγίζουν τα 12,5 δις ευρώ», είκπε και επεσήμανε ότι η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις φέρουν την υπογραφή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου.

kur

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε εκνευρισμό στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρέμβει για να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επί των ημερών του η ΝΔ μοιάζει με τις χειρότερες περιόδους που πέρασε η παράταξη. Επέμεινε δε, ότι για τα αντίμετρα αρκεί να πετύχουμε 3,5% πλεόνασμα και όχι να το υπερβούμε και πως η κυβέρνηση μαζί με τα μέτρα θα «πάρει» και τις ρυθμίσεις για το χρέος.

Η 10ωρη συζήτηση «χρωματίστηκε» από την άγρια κόντρα Πολάκη- Γεωργιάδη που απέδειξαν ότι η βεντέτα τους καλά κρατεί, αλλά και τη φράση «σίχαμα» που εκστόμισε προς τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο συνήθως ψύχραιμος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ήταν τέτοια η ένταση που χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές.

Αίσθηση προκάλεσε και η ατάκα Δένδια προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. «Ο υπουργός Οικονομικών ως αμοιβή για την εξαιρετική εργασία θέλησε να έχει συνάντηση για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, αλλά έτσι που τα πάτε και η μακαρίτισσα η Βασιλειάδου πολύ σας πέφτει», σχολίασε.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Οι αντιπερισπασμοί δεν κρύβουν το νέο μνημόνιο που φέρνετε», είπε η Φώφη Γεννηματά που χαρακτήρισε την κυβέρνηση «τυχοδιώκτες» που παραδόθηκαν άνευ όρων, καθυστερώντας πρώτα συνειδητά την αξιολόγηση, με συνέπεια να τεθεί θέμα μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου, που δεν υπήρχε αρχικά.

«Το χρονικό διάστημα της έρευνας και κυρίως η θεματολογία της προσφέρεται για μια βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να συσκοτίσουν καταστάσεις», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, «η έρευνα να επεκταθεί έως και σήμερα». «Το παραμύθι των αντιμέτρων δεν πείθει κανέναν, ούτε καν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που για δικούς τους λόγους λένε ότι, δεν αντισταθμίζονται οι νέες τεράστιες απώλειες», είπε αναφορικά με τη συμφωνία.

Την ανάγκη να μην μετατραπεί η εξεταστική επιτροπή σε αρένα για show επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης που συμφώνησε ότι πρέπει να προχωρήσει η έρευνα χωρίς περιορισμούς. «Στις δεκαετίες των μεγάλων πάρτι κάποιοι θησαύριζαν και η υγεία κατακλύστηκε από πιράνχας και ασπόνδυλα», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι είναι πολλά τα χαμένα λεφτά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι.

«Θα τελειώσει η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα βγούμε από τα Μνημόνια, μέχρι τότε μην ελπίζετε ότι θα πέσει αυτή η κυβέρνηση», είπε ο Πάνος Καμμένος, που εκτίμησε ότι η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες γαλήνης.

Την πρότασή του για Οικουμενική κυβέρνηση επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.