ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα σκαριά νόμος για την υιοθεσία την ώρα που τα εγκαταλελειμμένα παιδιά ανέρχονται σε 2.000

Στα σκαριά νόμος για την υιοθεσία την ώρα που τα εγκαταλελειμμένα παιδιά ανέρχονται σε 2.000
eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Νομοθετική παρέμβαση σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα θέτει κανόνες για την καταγραφή των παιδιών προς υιοθεσία ή αναδοχή, των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, των δομών φιλοξενίας των παιδιών μέχρι την αναδοχή ή την υιοθεσία και στόχο να αναβαθμιστούν οι σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου, των Περιφερειών και των Δήμων, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει η αναπληρωτής υπουργός, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου «το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών από τη φυσική τους οικογένεια στο μαιευτήριο, στο οποίο γεννήθηκαν, αποτελεί δυσάρεστο αλλά υπαρκτό πρόβλημα» και για αυτό το λόγο αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικά νέου νομικού και διοικητικού πλαισίου για την υιοθεσία. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, όσο και για να αποτελέσει η υιοθεσία, μαζί με την αναδοχή, στοιχείο της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των εγκαταλελειμμένων βρεφών στα νοσοκομεία, η Θεανώ Φωτίου ενημερώνει πως μεταβάλλεται διαρκώς, καθώς από τη μια καταγράφονται νέα περαστικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την απάντησή της στις 31/1/2017, τρία βρέφη μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρεια Αττικής Παράρτημα «Μητέρα», ενώ στο «στο σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά, ηλικίας 0-18 ετών, είναι περίπου 2.000».