ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To «φάντασμα» των εκλογών «κόβει» ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ

To «φάντασμα» των εκλογών «κόβει» ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν «έβγαλε» τη μεγάλη είδηση. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Οι επιθέσεις Τσίπρα και Τσακαλώτου σε Σόιμπλε και ΔΝΤ αντίστοιχα, μάλλον δεν προκάλεσαν έκπληξη αφού συνάδουν τόσο με τις πάγιες θέσεις όσο και με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Όμως, κατέδειξε ότι στελέχη όπως ο Ν. Φίλης λαμβάνουν θέσεις για την επόμενη μέρα.

Ασφαλώς, το πρόσωπο της συνεδρίασης της Κ.Ε. ήταν ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε τροχιά εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Χωρίς να υπερβεί τα εσκαμμένα, για να μην κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την κυβερνητική προσπάθεια στην πιο δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πάνο Καμμένο για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και έδειξε ότι προτιμά συμμαχίες με άλλο πρόσημο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, της παρέμβασης Φίλη ήταν η αναφορά του στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε απαγκίστρωση από τον Πάνο Καμμένο και στροφή προς το ΠΑΣΟΚ. «Ο συγγενέστερος σύμμαχός μας", είπε, "έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον ΔΟΛ».Και πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται, πλέον, το χάσμα μεταξύ «μημονιακών» και «αντιμνημονιακών» δυνάμεων.

Η παρέμβαση Φίλη έγινε το βασικό αντικείμενο συζήτησης στους διαδρόμους της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν κέρδισε ζωηρό χειροκρότημα μέσα στην αίθουσα.

Άμεση απάντηση στον Νίκο Φίλη έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχειρώντας να κλείσει την πόρτα που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρούνται δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας". Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πρόσθεσε ότι τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Πόλωση τώρα και μετά βλέπουμε


Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με βαθιά γνώση των εσωκομματικών διεργασιών, εξήγησε στο CNN Greece ότι θα ήταν λάθος να ερμηνευθεί η κόντρα Φίλη - Τζανακόπουλου ως μια στρατηγική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με το στέλεχος, η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο άποψη του Φίλη, αλλά και επιθυμία του Μαξίμου. Αυτή, όμως, είναι μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση και μαζί με αυτή μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το Μαξίμου θα παίζει το χαρτί της πόλωσης και θα υιοθετεί υψηλούς τόνους που ορισμένες φορές θυμίζουν 2015.

Ο στόχος, βέβαια, είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, πρέπει να είναι σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Πέρα, όμως, από την πόλωση, το τελευταίο που επιθυμεί το Μαξίμου σε αυτή τη λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης είναι να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας στον Πάνο Καμμένο. Ο υπουργός Άμυνας έχει πολύ στενή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό και η συνεργασία τους, κατά γενική ομολογία, είναι αψεγάδιαστη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επουδενί θέλει να στείλει το μήνυμα στον Πάνο Καμμένο ότι είναι σύμμαχος υπό προθεσμία. Σε βάθος χρόνου, ο πρωθυπουργός θα ήθελε στο νέο σύστημα συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ τόσο τους ΑΝΕΛ όσο και το ΠΑΣΟΚ.