ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί το Μαξίμου περιμένει τις γερμανικές εκλογές

Γιατί το Μαξίμου περιμένει τις γερμανικές εκλογές
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τέθηκαν ως οι κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον τούς περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να δείξουν εμπιστοσύνη στον ίδιο και στον υπουργό οικονομικών διότι θα εξευρεθεί μία -όπως είπε- υπερασπίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη λύση.

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμή και το φερόμενο ως σχέδιο Γιούνκερ που θέλει το κλείσιμο της τώρα μεταθέτοντας την συζήτηση για το υπόλοιπο πακέτο που θα αφορά την περίοδο μετά το 2018 έπειτα από τις γερμανικές εκλογές.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι αυτό ενδεχομένως να ήταν μία καλή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά με βάση και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται γύρω από τις γερμανικές εκλογές και την αυξημένη όπως εκτιμά πιθανότητα να υπάρξει ανατροπή και να επικρατήσει το SPD του Μάρτιν Σουλτς έναντι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Βεβαίως το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να κλείσει άμεση η δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου και να έχει εξασφαλιστεί η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.

Αυτό το είπε σε όλους τους τόνους χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και το επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

Από την άλλη ακούγονται και φωνές όπως του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη που λένε ότι δεν ήταν καταστροφική μία μικρή καθυστέρηση στην ένταξη στο QE εάν αυτό θα διασφάλιζε μία καλύτερη και πιο ευνοϊκή διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά στο διάστημα μετά τις κάλπες που θα στηθούν στην Γερμανία.

Από την άλλη η Αθήνα εμφανίζεται ανοιχτή να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη λύση χωρίς ωστόσο όπως διευκρινίζει να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό εάν τελικώς εκδηλωθεί η φημολογούμενη πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ να καλέσει στις Βρυξέλλες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση θα συμμετάσχει και θα ακούσει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής πλευράς.

Πάντως η κυβέρνηση δείχνει με όλους τους τρόπους ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας και σε καμία περίπτωση εκλογές επομένως δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε υποχωρήσεις που θα διευκόλυναν την διαπραγμάτευση. Εξ αυτού του λόγου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε χθες για κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία.